06 208 947 81 info@groeit.eu

Waarom e-mail en whatsapp communicatie gevaarlijk zijn.

door

Het gevaar van e-mail communicatie en WhatsApp. Ik was een tijdje geleden, zoals vaak gebeurd, te vroeg voor een afspraak. Ik wachtte dus even in de auto en besloot mijn e-mail te lezen. Eén bericht trok mijn aandacht. Ik zal je niet met de inhoud vermoeien, maar terwijl ik het las voelde ik dat ik dat mijn bloed begon te koken. Zijn ze nou helemaal ge@#$^&*?

Mijn eerste reactie was om direct een hele kwaaie mail terug te tikken. “Ik zal ze wel even…!” Toen ik dat voelde zei ik in gedachten “STOP!” en legde direct mijn telefoon weg. Ik heb geleerd dat in een emotie op e-mailberichten reageren niet handig is. Dat veroorzaakt alleen maar een hoop ellende. Ik was tegelijkertijd weer verbaasd over hoeveel emotie zo’n duf tekstberichtje bij me opriep.

Herken je dat? Dat tekstberichten zoveel emotie veroorzaken? En dat e-mail communicatie of chat zo enorm snel enorm kunnen ontsporen? Verbazingwekkend hè? Heb je je wel eens afgevraagd hoe dat eigenlijk komt? Ik laat het je met een simpel testje zien.

Stel dat je de het volgende aan iemand wilt vertellen:

“Ik snap niet dat je daarvoor hebt gekozen”

Lees de zin eens een paar keer hardop voor aan jezelf. Iedere keer dat je dat doet leg je de klemtoon op een ander woord. Begin bij het eerste woord en schuif dan telkens een plaats naar achteren. Je leest het dus acht keer, hardop, voor.

Ben je het met me eens dat het zinnetje iedere keer een andere betekenis krijgt? Het verschil kan subtiel zijn, maar het is er wel.

Je kunt ook de klemtoon op twee woorden leggen. Of drie. Hoeveel mogelijkheden heb je dan om dit simpele zinnetje uit te spreken? De whizzkids mogen het uitrekenen. Iedere manier geeft een andere betekenis. En dan gaat het alleen nog maar over de klemtoon. Je kunt ook nog variëren in spreektempo en volume.

En dan zijn we er nog niet. Je mimiek (wat je met je snoetwerk doet) kan veranderen. Net als je lichaamshouding en wat je met je armen en benen doet. En al die variabelen zorgen voor een iets andere betekenis van dat simpele zinnetje. Hoeveel mogelijke betekenissen heb je dan? Honderd? Driehonderd? Duizend?

Ben je het met me eens dat al die non-verbale communicatie (want dat is het) voor 90% of misschien wel 95% bepaalt hoe een zin, die je uitspreekt, bij een ander overkomt? En dus welke emotie het oproept?

Oké, terug naar e-mail. Als ik in een e-mail schrijf “Ik snap niet dat je daarvoor hebt gekozen” ben ik dus 95% van mijn communicatie kwijt. De ontvanger kan immers niet waarnemen welke klemtoon ik gebruik, hoe mijn snoetwerk staat, wat mijn spreektempo en -volume is, hoe ik lig, zit of sta en wat ik met mijn ledematen uithaal. Dus hoe bepaalt de lezer van mijn e-mail dan hoe ik die zin bedoel? Ik heb er vrijwel geen invloed meer op.

Word je nu ook duidelijk waar al die onverwachte emoties vandaan komen bij e-mail communicatie? En snap je nu ook waarom e-mail en WhatsApp zo bloedjelink zijn?

Emoticons, daarmee bedoel ik ;o) :0) :0\ en :oS, zijn geen kinderachtige toevoegingen aan berichten. Het is een wat onbeholpen manier om toch iets van non-verbale communicatie in een tekstbericht te krijgen. Een goed geplaatste emoticon geeft een beetje weer hoe we iets bedoelen en kan een hoop gedoe voorkomen.

Ik wil je graag drie tips geven over het gebruik van tekst-gebaseerde communicatie:

  • Als je boos of gefrustreerd raakt, reageer dan NOOIT direct op een bericht. Wacht een halve dag of een dag.
  • Gebruik e-mail, WhatsApp of chat NOOIT voor berichten waar een mening of een oordeel in staat. Of voor discussies. Dat is vragen om ellende. Ga in plaats daarvan naar iemand toe of gebruik de telefoon.
  • Lees een tekstbericht, voor je het verstuurt, altijd twee- of liever drie keer door. Let dan vooral op de TOON van het bericht. Hoe zou jij dit bericht lezen als een ander het had verstuurd?

E-mail communicatie, WhatsApp en chat zijn enorm krachtige middelen. Ze zijn tegelijkertijd niet geschikt voor alle soorten communicatie. Door er bewust mee om te gaan bespaar je jezelf een hoop gezeur!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?