06 208 947 81 info@groeit.eu

Simpel taalgebruik

door

Simpel taalgebruik

“Uit de enquête blijkt dat vooral ICT’ers en juristen moeite hebben hun taalgebruik aan te passen”. “Ambtenaren krijgen ook het gevoel dat hun vakkennis niet serieus wordt genomen door versimpeling van taal.”

Dit geldt echt niet alleen voor ambtenaren. Schrijf jij wel eens dit soort zinnen?

“Vervolgens moet de Office 365 omgeving conform de governance en het security beleid worden ingericht ten einde optimale ondersteuning te bieden voor het bereiken van (business) doelstellingen en aansluiten bij interne processen.”

Oh, vind je deze zin best oké? Zo ongeveer 85% van de Nederlanders leest op B2 niveau of lager. Dat is MBO niveau. Als je dit soort zinnen schrijft, dan haken 85% van je lezers waarschijnlijk af.

HBO opgeleiden die op C1 niveau of hoger lezen snappen het wel. Maar lees deze zin nou nog es door. Dat wil je toch niemand aandoen? Je C1+ lezers haken ook af omdat het niet door te komen is.

Welke reden kan je dan hebben om tóch dit soort taal te willen gebruiken?

Het kabinet trok vorig jaar 3 miljoen uit voor de ‘direct duidelijk brigade’ die ambtenaren moet bewegen om simpeler te schrijven. Er zijn zelfs een speciale taalhulplijn en taalcoaches.

Ik ben een STUK goedkoper. Bel me!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over simpeler en effectiever taalgebruik? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Of lees meer over de Schrijftraining voor ICT’ers.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?