06 208 947 81 info@groeit.eu

Menselijk gedrag lijkt op een besturingssysteem. Het zit vol scriptjes.

door

Waarom menselijk gedrag bijna hetzelfde functioneert als het besturingssysteem van je computer.

De meeste mensen hebben een voorkeur voor een besturingssysteem. De meeste Windows adepten hebben niet zoveel op met macOS. De Apple fanaten vinden Linux ruk. En Linux liefhebbers hebben weer enorm het land aan Windows.

Meestal hebben ze daar allerlei technische redenen voor. Maar eigenlijk… hebben ze gewoon een voorkeur.

Herkenbaar?

Met mensen werkt het net zo. Met sommige mensen kan je heel goed overweg. Je voelt elkaar als vanzelf goed aan zonder dat je veel hoeft te zeggen. Dikke kans dat dat vanaf jullie eerste kennismaking zo is geweest.

Andere mensen vind je gewoon irritant. En wat je ook probeert, je hoeft hun stem maar te horen en je nekharen gaan overeind staan.

Ook herkenbaar?

Heb je je wel eens afgevraagd waarom dat zo is? Komt dat door iemands uiterlijk? Of de stem? De manier waarop iemand beweegt? Wat triggert je  bij bepaalde mensen?

Heb je in de privésfeer moeite met iemand dan ga je die gewoon uit de weg. Gebeurt dat tijdens je werk dan dan kan dat niet of minder. Je bent als het ware tot je (in)directe collega’s veroordeeld.

Dan is het waardevol om inzicht in te hebben in je allergieën als het om mensen gaat. Daarmee kan je moeizame relaties met collega’s verbeteren. Dat is niet alleen prettig voor de collega’s, maar vooral ook voor jezelf!

Die allergieën hebben in de meeste gevallen te maken met de wisselwerking tussen verschillende gedragsstijlen. Je gedragsstijl zijn de scriptjes in jouw besturingssysteem. In die scriptjes staat de manier waarop je je in bepaalde situaties gedraagt. Dat doe je meestal iedere keer op dezelfde manier. Vooral de interactie tussen jouw eigen gedragsstijl en die van dat irritante figuur zijn belangrijk.

Stel dat je er zelf van houdt om eerst rustig een afweging te maken voor je iets zegt en dingen pas op te leveren als alle details zijn uitgewerkt. En je krijgt te maken met een collega die niet zo van de details is en gewoon zo snel mogelijk dingen wil afhandelen. Doe nou maar gewoon. We zien wel. Wat doet dat met jou? En andersom natuurlijk.

Om daar inzicht in te krijgen moet je eerst je eigen gedragsstijl kennen. Wat maakt eigenlijk dat je de dingen doet zoals ze je doet? Wat vind je belangrijk en waar heb je een hekel aan?

Met die kennis op zak kan je eens kijken naar de eigenaardigheden en behoeftes van mensen met een andere gedragsstijl. Dan krijg je inzicht in waar het soms tussen verschillende gedragsstijlen ‘knettert’.

Met dat inzicht kan je op een andere manier reageren en wrijving voorkomen. Je kunt namelijk altijd de keuze maken om (tijdelijk) ander gedrag toe te passen als dat iets oplevert.

Er zijn verschillende methodes die inzicht geven in menselijk gedrag en gedragsstijlen. Ik ben zelf erg enthousiast over MapStell. MapsTell gebruikt DISC om gedrag te meten en brengt dat gedrag letterlijk in kaart. Het is een interactieve en speelse methode die in korte tijd veel kennis en begrip voor anderen oplevert.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over menselijk gedrag en gedragsstijlen? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Lees meer over de manier waarop ik met mensen aan gedragsstijlen werk.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?