06 208 947 81 info@groeit.eu

Het geheim van een efficiënt ( zelfsturend ) Scrum team.

door

Het is nog niet zo simpel om een zelfsturend Scrum team soepel en effectief te laten werken. Je kunt natuurlijk de Scrum processen en procedures perfect inregelen. Maar haal je er dan uit wat er in zit?

Scrum waarden
In de Scrum guide staan vijf scrum waarden vermeld: Inzet, Moed, Focus, Openheid en Respect. Maar waarom staan die er in vredesnaam in?

Een team dat een echt team is
Een (zelfsturend) Scrum team werkt alleen maar goed als het een echt team is. Het duidelijkste teken van een echt team is dat de teamleden elkaar feedback kunnen en -durven geven. Stevige- maar productieve onderlinge discussies zijn prima. En het mag er af en toe best stevig op gaan.

Als een groep mensen nog geen echt team is dan heb je vaak een schijnharmonie. Iedereen houdt zijn mening voor zich om conflicten te vermijden of uit angst om afgerekend te worden. Dan zie je géén echte onderlinge discussies en dat is een alarmsignaal.

De vijf frustraties van teamwerk
De Amerikaan Patrick Lencioni heeft heeft over de “5 frustraties van teamwerk”. Die geven een leuke inkijk in hoe teams werken. Of niet werken natuurlijk. De 5 frustraties hebben nauw verband met elkaar en je moet ze, volgens Lencioni, allemaal aanpakken voor je een echt team hebt. Dit zijn ze:

 1. Gebrek aan vertrouwen
 2. Angst voor confrontatie
 3. Gebrek aan betrokkenheid
 4. Afschuiven van verantwoordelijkheid
 5. Niet resultaatgericht werken.

Iedere frustratie is de oorzaak van de volgende frustratie. Gebrek aan vertrouwen zorgt voor angst voor confrontatie. Dat zorgt weer voor gebrek aan betrokkenheid. Enzovoorts.

Vertrouwen is de eerste teamfrustratie
Vertrouwen tussen teamleden is de eerste frustratie. Dat heb je dus nodig voor de rest aan bod komt. Vertrouwen betekent dat teamleden het kunnen uiten als ze iets moeilijk vinden of als ze moeite hebben met elkaars gedrag. Dat kunnen ze zonder bang te zijn om afgerekend te worden op hun kwetsbaarheid. Daarvoor is Inzet, Moed, Focus, Openheid en Respect nodig. Kijk, daarom staan de Scrum waarden in de Scrum guide. De ontwerpers van Scrum wisten natuurlijk donders goed dat Scrum zonder een echt team niet fatsoenlijk werkt.

In teams waar het vertrouwen ontbreekt:

 • Verbergen teamleden zwakheden voor elkaar;
 • Staan teamleden direct met oordelen over anderen klaar;
 • Praten teamleden vooral over elkaar, maar niet met elkaar.

In teams waar vertrouwen is:

 • Worden fouten toegegeven;
 • Worden verontschuldigingen geaccepteerd;
 • Wordt tijd in belangrijke zaken gestoken;
 • Gunt men elkaar het voordeel van de twijfel.

Het zit ‘m in de zachte waarden
Het geheim van een goed functionerend (zelfsturend) Scrum team zit dus vooral in ‘zachte waarden’. Sla je die over dan kan je processen en procedures inregelen tot je een ons weegt. Het team functioneert niet zoals het zou kunnen.

Ja maar, hoe dan?
Een mooie manier is om, met het team, te werken aan bewustwording van gedragsstijlen. Ieder mens reageert anders op situaties en dat leidt tot onbegrip en conflicten. Als je in een team elkaars gedragsstijl leert kennen dan levert dat onderling begrip en openheid op. Dat doet wonderen voor het vertrouwen en de teamvorming.

MapsTell is daarvoor bijvoorbeeld een mooie methodiek. MapsTell geeft inzicht in je eigen gedragsstijl (wat maakt dat ik doe wat ik doe) en, nog belangrijker, inzicht in elkaars gedragsstijl.

Ik ga graag, samen met je team, aan de slag met gedragsstijlen.  Lees hier welke diensten ik daarvoor aanbied.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?