06 208 947 81 info@groeit.eu

Introverte IT’ers? Nou en?

door

Ja, het zijn introverte IT’ers. Nou en? WTF?

“Nou, het is gewoon een stel introverten!” De manager Servicedesk stopte met praten en keek me aan of daarmee alles was uitgelegd.

Inwendig kreunde ik. Niet weer.

Hij wilde graag de Servicedesk verder professionaliseren. Na wat aandringen begreep ik dat zijn mensen wat beter mochten doorvragen, dat ze wat meer begrip voor klanten mochten tonen en mochten leren om beter met boze klanten om te gaan.

Introvert stond voor hem blijkbaar gelijk aan naar binnen gekeerd, communicatief zwak en geen empathie kunnen tonen. De zoveelste keer dat ik tegen dat domme vooroordeel aanliep. Argh.

Wat betekent het eigenlijk als iemand introvert is?

Om te beginnen: feitelijk IS iemand niet introvert. Het is een van de eigenschappen die je HEBT. Je bent veel meer dan alleen maar één eigenschap. Maar goed, spreektaal hè.

Zoals Carl Jung het beschreef, legt een introvert de focus op de innerlijke belevingswereld. Een introvert verwerkt informatie eerst van binnen en gaat pas daarna naar buiten en krijgt energie van een rustige omgeving met niet te veel mensen.

Overigens is niemand 100% introvert of extravert. Het is een glijdende schaal. Je bent dus beide, maar hebt waarschijnlijk wel een voorkeur voor een van de twee.

En wat merk je daar dan in de praktijk van?

Dat iemand met een introverte voorkeur zich goed kan concentreren, goed nadenkt voor hij of zij wat zegt of doet, goed kan luisteren, goed kan observeren en vaak heel creatief is. Het is dus vooral een kwaliteit.

Is het een probleem?

Nee, alleen maar als je er een probleem van maakt. Dat geldt dus ook voor introverte IT’ers!

Jamaar, je kunt een vis ook niet leren om in een boom te klimmen. Een introvert zal toch nooit spontaan zijn en gemakkelijk contact maken?

Wat een onzin. Er zijn zat introverten die zanger in een metal band zijn, een groot bedrijf leiden of een heel goede trainer zijn (hint, hint). Wil je voorbeelden? Albert Einstein, Charles Darwin, Al Gore, J.K. Rowling en Michael Jackson. Dat zijn nou niet echt toonbeelden van teruggetrokken contactgestoorde mensen. Need I say more?

Nou en?
Stop nou eens met het wegzetten van mensen in een vooroordeel dat stomweg niet klopt. Oh, en als je toch bezig bent, stop dan alsjeblieft ook met ‘introvert’ gelijk te stellen aan ‘autistisch’.

Ja, technische ICT’ers hebben vaak een introverte inslag. Net als veel accountants, vrachtwagenchauffeurs, chemisch laboranten en hoogleraren wiskunde. Dat komt omdat hun kwaliteiten ze daar heel geschikt voor maken.

Maar dan kunnen ze nog steeds communicatief vaardig zijn, gemakkelijk contact maken en heel sociaal doen.

En als dat beter kan, heb ik een stel toffe trainingen om ze erbij te ondersteunen.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?