06 208 947 81 info@groeit.eu

Hoe groei je van techneut door naar consultant?

door

Een goede techneut is nog geen consultant!

“Grrrr… Hou op met keuzes geven. Vertel me gewoon wat ik moet doen!”

Ik werk al een tijdje samen met een SEO specialist. Voor wie er niet bekend mee is: Search Engine Optimization. Oftewel hoog scoren met je website bij ome Goegel door anchor link canonical tag citation flow domain authority H1 tag keyword stuffing page rank responsive design. Dat is een echt vak en deze vent is er heel goed in.

Maar ik dit gesprek raakte hij me kwijt. Hij bleef me maar vertellen wat ik allemaal zou kunnen doen en welke keuzes ik had. Best goed bedoeld, maar ik had er niets aan.

Wat is er mis met keuzes geven?

Nou, ik raakte juist de weg kwijt in de SEO jungle door alle keuzes. Ik zag, zogezegd, door de SEO bomen het bos niet meer. En ik had iemand nodig die me vertelde welk pad ik moest volgen. Niet iemand die me nog erger liet verdwalen.

Wat moet je dan doen in plaats van keuzes geven?

Vragen stellen. Leer mij en mijn situatie kennen door flink- en kritisch door te vragen. En als je voldoende informatie over me hebt verzameld, geef me dan vanuit je kennis en ervaring een goed advies over wat ik het beste kan doen. En wil je dan toch persé keuzes geven, maak die dan kort en krachtig én vertel er duidelijk bij wat het gevolg van iedere keuze is.

Dit is een valkuil van veel adviseurs.

Ik ben er zelf in mijn tijd als ICT adviseur ook wel ingetrapt. Alsmaar opties en mogelijkheden spuien en dan verwachten dat je klant zelf beslist. Het enige wat er gebeurt is dat je klant verder in verwarring raakt en geïrriteerd reageert.

Dit is wat het verschil maakt tussen een goeie techneut en een consultant.

Een consultant snapt hoe dit werkt en kan zich verplaatsen in zijn klant. Die heeft er gevoel bij hoe het is om niet te weten en afhankelijk te zijn van de kennis van een ander. Die praat op een heel ander niveau met klanten.

Hoe leer je dat?

Het is een combinatie van twee dingen:

1) Leren om vanuit het blikveld van je klant naar techniek te kijken. En dus uit je techneutenrol kunnen stappen.

2) Een aantal basisvaardigheden. Een heel goede vraagtechniek, goede presenteervaardigheden en duidelijke en prettig leesbare stukken kunnen schrijven.

Het gaat dus om een mindset en een aantal vaardigheden. Daarnaast heb je gewoon tijd nodig om in de rol te groeien. Dit leer je niet in twee weken.

Kan je daar hulp bij gebruiken?

Zijn je medewerkers goede techneuten en wil je graag dat ze doorgroeien naar consultant? Om ze op een andere manier in je bedrijf of bij klanten in te kunnen zetten? Of ben je zelf een ervaren techneut en ben je klaar voor de volgende stap?

Ik heb die stap jaren geleden zelf ook gemaakt en ik kan techneuten er meer dan prima bij helpen. Bel me, dan vraag ik jou ook de oren van je hoofd en geef je een goed advies.

En kijk in de tussentijd eens naar dit traject:

Verbetertraject van techneut naar consultant.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?