06 208 947 81 info@groeit.eu

Dat gedoe over social media

door

Een tijdje terug raakte ik in een digitale discussie met een aantal mensen naar aanleiding van een online artikel over social media. De teneur van het artikel was (beetje kort door de bocht) dat social media slecht is, dat we er verslaafd aan zijn en dat we het slachtoffer zijn van mediagiganten die apps schrijven die specifiek zijn bedoeld om ons verslaafd te maken.

Dat van die mediagiganten geloof ik direct. Het is typisch menselijk om zoiets moois als internet te willen misbruiken voor geldelijk gewin en macht. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon.

Ik geloof echter niet dat het de schuld van social media en smartphones is dat we er verslaafd aan raken. Dat we dus slachtoffers zijn. Ik vind dat véél te gemakkelijk.

Het is net zoiets als zeggen dat we van oorlogen verlost zijn als er geen buskruit meer is (buskruit is slecht!). Of dat we een harmonieuze maatschappij krijgen als we geld afschaffen (geld is slecht!).

Buskruit, geld, internet, smartphones en social media zijn maar gewoon hulpmiddelen. Net zoals een zaag, een hamer of een vleesmes. En net zoals je een met een hamer een huis kunt bouwen én iemands hersens kan inslaan, kan je vrijwel alle hulpmiddelen op een positieve en negatieve manieren gebruiken. Het gaat nooit om het hulpmiddel. Het gaat om de manier waarop wij mensen die hulpmiddelen toepassen.

Er zijn zat mensen die wel bewust en gedoseerd met social media kunnen omgaan. Hoe kan dat als social media de oorzaak is van verslaving? Ik durf te beweren dat als we en masse onze smartphone weggooien, we binnen de kortste keren aan iets anders verslaafd raken. Mensen raken verslaafd aan de meest waanzinnige dingen.

De vraag die ons, mijns inziens, zou moeten bezighouden is hoe dat komt. Wat levert het ons op? Wat maakt dat veel mensen dit soort dingen blijkbaar nodig hebben?

Als we daar een antwoord op vinden, dan is social media geen probleem meer. Buskruit en geld trouwens ook niet.

Denk eens met me mee en reageer. Wat is je mening? Wat speelt hier?

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?