06 208 947 81 info@groeit.eu

Podiumvrees overwinnen – zonder valium.

door

Podiumvrees: slappe knieën, klotsoksels, trillende handen en een bibberende stem.

Je zou de indruk kunnen hebben dat de ‘grote’ en bekende presentatoren geen last van podiumvrees hebben. Ze lijken immers zo rustig en vol zelfvertrouwen? Artiesten als Jeroen Krabbé, Karin Bloemen en Frans Bauer blijken ook nog steeds knikkende knieën te hebben voor ieder optreden. je bent dus in goed gezelschap.

Ik beken nu meteen dat ik het ook heb. Voor iedere presentatie of training heb ik een strakke maag van de spanning, ondanks dat ik heel regelmatig voor groepen spreek. Is dat erg?

Nee, helemaal niet. Spanning voor een ‘optreden’ houdt je scherp en alert. Het zorgt dat je op de toppen van je kunnen presteert. Podiumvrees is pas een probleem als het je belemmert om maximaal gebruik te maken van je talenten.

Maar hoe ga je er dan mee om?

Er zijn veel hulpmiddelen om beter om te gaan met podiumvrees. Onderstaand beschrijf ik een simpele oefening die prima werkt. De oefening gebruikt de fysieke houding die je aanneemt. Je eigen non-verbale communicatie straalt namelijk niet alleen iets naar je publiek uit, maar heeft ook een grote invloed op je eigen stemming.

Stap 1 – Krachthouding terughalen
Ga na welke fysieke houding je aanneemt als je zelfvertrouwen en rust ervaart. Als je het lastig vindt om dat te bepalen ga dan eens, in gedachten, terug in de tijd naar een moment dat je dit werkelijk ervaren hebt. Ga zo goed als je kunt terug in dat moment. Zie, hoor en voel alles wat je toen ook hebt ervaren.

Stap 2 – Lichaamshouding
Hoe stonden je voeten op de grond? Hoe was de stand van je rug? Hoe hield je je hoofd? Wat deed je met je armen en handen? Neem nu, zo nauwkeurig mogelijk, dezelfde lichaamshouding aan.

Stap 3 – Gezichtsuitdrukking
Hoe was je mimiek? Waar keek je naar? Welke spierspanning had je in het gezicht? Had je een (glim)lach op je gezicht? Fronste je? Imiteer die gezichtsuitdrukking zo goed als je kunt.

Stap 4 – Stemgebruik
Hoe gebruikte je je stem? Praatte je snel of langzaam? Welke toonhoogte? Wat voor volume? Gebruik je stem nu op precies dezelfde manier.

Als je een fysiek aanneemt die zelfvertrouwen uitstraalt, zul je merken dat je dat zelfvertrouwen ook werkelijk ervaart. Het werkt bovendien heel snel. Je kunt dit prima vlak voordat je ‘op gaat’ doen.

Maak het je krachthouding

Als je dit regelmatig gebruikt dan zul je merken dat het steeds gemakkelijker gaat, maar dat het effect even krachtig blijft. Je maakt het tot je standaard krachthouding voor presentaties

Wat houdt je tegen om het eens uit te proberen? je kunt je er hoogstens beter door gaan voelen..

Veel succes!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?