06 208 947 81 info@groeit.eu

Conflicten oplossen – IK STAMP JE IN ELKAAR DIKKOP!

door

Ik zat net wat verbaasd naar een aflevering van ‘de Rijdende Rechter’ te kijken. Ik zag twee buren waarvan er eentje de ander te lijf wilde gaan. “IK STAMP JE IN ELKAAR DIKKOP!” De rechter was gelukkig goed in conflicten oplossen en haalde ze uit elkaar. De reden? Een boom die net te hoog was en teveel zon weg hield.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat mensen zó boos worden over futiliteiten. En toch gebeurt het vaak. Ik weet zeker dat jij in je omgeving ook wel eens zo’n soort conflict hebt meegemaakt. Als je er niet bij betrokken bent kan je je moeilijk voorstellen dat er zulke emoties spelen. Vooral als het in jouw ogen om dingen gaat die er niet toe doen.

Eigenlijk is het onderwerp van het conflict meestal niet de echte reden dat mensen zo boos of gefrustreerd zijn. Het gaat over de achterliggende waarde. Er speelt altijd iets als eerlijkheid, respect, gezien worden of vrijheid. Er zijn weinig conflicten zó fundamenteel als een waarde conflict. Als iemand met zijn lompe voeten op een van je belangrijke waarden gaat staan dan komen er enorm heftige emoties op.

Het probleem is dat je meestal alleen over de inhoud blijft discussiëren. Dat soort discussies bestaan meestal uit het beurtelings onderbouwen van een mening. Vooral zonder echt naar de ander te luisteren. Omdat je dan steeds op elkaars waarden trapt lopen de emoties alsmaar verder op. Tot het knalt.

Conflicten oplossen zit dus niet in de inhoud maar in de waarde(n). Mediators weten dat en maken er gebruik van om strijdende partijen bij elkaar te brengen. Het geheim zit ‘m in het achterhalen van de gemeenschappelijke achterliggende waarde.

Daarbij gebruik je dit soort vragen:

– Als je <inhoud> wat levert dat dan op?

– Wat maakt <inhoud> zo belangrijk voor je?

– Wat is er nog belangrijker dan <inhoud>?

– Welk resultaat brengt <inhoud> voor je?

– Wat is eigenlijk het doel van <inhoud>?

– Wat bereik je met <inhoud>?

Met dit soort vragen dwing je mensen om abstracter te denken. Soms is dat lastig. Dan moet je langer doorvragen. Uiteindelijk komen de werkelijke drijfveren (waarden) boven water. Mensen zijn zich er meestal niet van bewust. Als ze er duidelijkheid over krijgen gaat de angel er al een stuk uit.

In bijna alle gevallen hebben ruziënde partijen dezelfde achterliggende waarde. Als ze dat inzien komt er een opening in het conflict. Ze bewegen dan (soms letterlijk) naar elkaar toe.

Dat geeft de ruimte om een andere oplossing te verzinnen die voor beide partijen voldoet aan hun waarde(n). Bijvoorbeeld gewoon die boom wat verder snoeien.

Dit werkt niet alleen goed voor mediators of Rijdende Rechters. Ook in een zakelijke omgeving, bijvoorbeeld in een team of afdeling, kan je zo diepliggende conflicten oplossen. Het is een vrij simpele techniek met een krachtig effect!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?