06 208 947 81 info@groeit.eu

Niet-technische ICT trends voor 2019

door

Nu 2018 op zijn einde loopt struikel je over voorspellingen voor ICT trends voor het komende jaar. Dat zijn bijna altijd technologische trends. Aangezien de ICT-sector een techneutenclub is- en blijft is dat ook wel logisch.

Ik heb eens voor me uit zitten filosoferen wat de belangrijkste niet-technische ICT trends voor 2019 (en daarna) zouden kunnen zijn.

De ethische vraag.
Tot nu toe hebben we apparaten altijd bij ons gedragen. Gelet op de ontwikkelingen op het gebied van intelligente lenzen, cochleaire implantaten en gedachtenbesturing gaan we ze zo langzamerhand in ons dragen. Nu is dat nog labaratoriumwerk. Ik denk dat dat deze techniek het komende jaar voor consumenten beschikbaar komt. De scheiding tussen mens en machine vervaagt. Dat vraagt dat we ons nu toch echt druk gaan maken over de vraag in hoeverre we dit eigenlijk allemaal willen. Dat Google bijvoorbeeld niet alleen weet waar ik ben en wat ik doe, maar ook wat ik zie, hoor en denk. En als het antwoord ‘Ja’ is hoe we dan omgaan met onze autonomie. En nee, de GDPR geeft daar geen antwoord op. Techniek ook niet. Er zijn mensen nodig die met een andere bril naar deze vraag kijken.

ICT-beheer
Het toepassen van cloud- en beheerde diensten zet serieus door. Dat heeft behoorlijk wat gevolgen voor ICT-beheerorganisaties. Ik verwacht dat in 2019 veel organisaties van technisch beheer naar regie gaan. Dat betekent een nieuwe rol- en nieuwe vaardigheden voor de beheerders en een ander soort beheerprocessen. Dat goed regelen is net zo belangrijk als techniek die veilig en betrouwbaar werkt. De meeste ICT dienstverleners kunnen er niet zo veel mee. Wie springt er in het gat?

Digivaardigheid
We vinden het vanzelfsprekend dat iedereen soepeltjes kan omgaan met ICT en digitale apparaten. De praktijk is wat weerbarstiger. Zo langzamerhand is er een tweedeling in de maatschappij tussen de ‘can’s’ en de ‘cannot’s’. Er is een grote groep mensen die moeilijk- of helemaal niet overweg kan met computers. Dat zien we tegenwoordig als een vorm van laaggeletterdheid. In veel bedrijven is dat een echt probleem aan het worden. Ook in de maatschappij vallen mensen af. Die kunnen bijvoorbeeld geen online formulieren invullen of telebankieren. Het moment is gekomen om ons daar echt druk over te maken.

Anders werken
‘Het nieuwe werken’ staat al jaren op de agenda. In de praktijk valt het allemaal nog tegen. Gezien de files gaan we allemaal nog braaf op dezelfde tijd op weg naar kantoor. Het verkeer loopt (weer) serieus vast met flinke economische en ecologische schade tot gevolg. We hebben in Nederland een van de beste technische infrastructuren ter wereld. Er komen ook steeds betere mogelijkheden om te werken waar en wanneer je wilt. Wat houdt ons nog tegen om er echt serieus mee aan de gang te gaan? Het lijkt me hoog tijd.

Onze plaats tussen al het technologisch geweld
Kunstmatige Intelligentie en robotisering neemt een enorme vlucht. De vraag is wat robots in de (nabije) toekomst allemaal van ons over gaan nemen. En wat onze plaats tussen al die techniek (nog) is. Het lijkt erop dat in de toekomst niet iedereen meer automatisch een baan heeft. Ik vind het een enorm boeiende ontwikkeling, maar ook wel een lastige. Het heeft in ieder geval invloed op hoe we onze maatschappij vorm geven. Hoe gaan we hier nou mee om?

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Zie je dit ook zo? Of zie je andere trends?

Ik ben benieuwd!

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?