06 208 947 81 info@groeit.eu

De Wet Van Behoud Van Ellende en communicatievaardigheden

door

Hoe Communicatievaardigheden veel ellende kunnen voorkomen.

Als ik mensen vertel dat ik iets met ICT doe dan zeggen ze vaak: “die computers hè, daar is nou altijd gedoe mee”. En ze hebben gelijk. Breng computers in het spel en de shit begint.

Dat komt omdat (IT) techniek onderworpen is aan de Wet Van Behoud Van Ellende. Die zegt:

Binnen een gesloten systeem blijft de totale hoeveelheid ellende constant. Als je het een probleem oplost, ontstaat automatisch een nieuw probleem.

Iedere computer, ieder computernetwerk, iedere IT omgeving is feitelijk een gesloten systeem. En iedere keer dat je daarin een probleem oplost plopt er, als een duveltje uit een doosje, een nieuw probleem op.

Maak je het netwerk sneller, dan wordt de storage traag. Waardeer je de storage op, dan loopt het back-up systeem vast. Vervang je de back-up taperobot door disks dan zijn de racks te krap. Plaats je extra racks dan trekt de airco het niet meer. Etc. etc. etc. Ik weet zeker dat je dit herkent.

Aan de wet van behoud van ellende is weinig te doen. Dat is ook helemaal niet erg. Sterker nog, dit is waar de IT branche zijn geld mee verdient.

De 2e wet van behoud van ellende

Uit de 1e wet van behoud van ellende komen projecten voort. Tijdens die projecten komt nog een wet in het spel die ook voor ellende zorgt. En op deze heb je wel invloed. Dit is de tweede wet van behoud van ellende. Hij luidt:

P-W=S  :Perceptie – de Werkelijkheid = de hoeveelheid Shit die je krijgt.

Met andere woorden, het idee dat je zelf hebt van hoe iets is, min hoe het werkelijk is, bepaalt hoeveel ellende die je over je heen krijgt gestort.  De 2e wet van behoud van ellende is de voornaamste oorzaak van mislukte ICT-projecten.

Als je bij de start van een project, en tijdens het project, niet zorgt dat alle partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten (uitgangspunten, KPI’s, eindresultaat) dan volgen na afloop van een project heel vervelende discussies.

Hoe voorkom je shit?

Dat gaat over perceptiemanagement. Het is een kwestie van de juiste vragen stellen en niet vergeten om te verifiëren of je elkaar ook echt snapt. Het is trouwens aan te bevelen om dit gedurende een project ook regelmatig te doen. Uitgangspunten kunnen veranderen en als je dat niet van elkaar weet volgt weer ellende.

Dat lijkt allemaal simpel en voor de hand liggend. Ik zie in de praktijk dat het vaak niet- of onvoldoende gebeurt.

Goede vragen stellen

Goed vragen stellen is trouwens nog een hele kunst. De juiste vragen kunnen stellen is voor jou als IT’er een onmisbare vaardigheid. Naast andere communicatievaardigheden natuurlijk.

Geen wonder dat de (door)vraagtraining een van mijn meest aangevraagde trainingen is…

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Ik verzorg trainingen die je een prima vraagtechniek opleveren.

Wil je verder praten over communicatievaardigheden? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Meer weten? Neem dan contact met me op!

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?