06 208 947 81 info@groeit.eu

Scrum zonder communicatie is net zoiets als latte zonder macchiato.

door

Scrum zonder communicatie
Stel, je loopt de Starbucks binnen en je besteld een ‘latte’. Je wacht rustig tot je je bestelling krijgt en loopt dan naar het dichtstbijzijnde vrije tafeltje. Goh, daar had je zin in, je kunt de koffie al bijna proeven! Dan kijk je in je beker en ziet… Tja, alleen latte. Melk. Darn!

Je loopt gefrustreerd terug naar de balie. “Zeg, ik heb een latte besteld. Wat is dit nou?” Je krijgt een verbaasde blik terug. “Dit is toch latte?”

Kijk, jij bedoelt met een ‘latte’ een ‘latte macchiato’. Koffie met melk dus. Maar als je dat niet zegt, moet je maar aannemen dat ze dat aan de balie ook snappen. En anders krijg je wat je vraagt. Een latte.

Bij problemen in scrum projecten hoor je vaak dat de communicatie in het project het probleem was. En eigenlijk gebeurt er dan precies hetzelfde als met jouw latte in de Starbucks.

Scrum en een latte macchiato? Say what?
Waar het om gaat is duidelijk naar elkaar zijn. Een valkuil van mensen is dat je geneigd bent om aannames te doen en vervolgens te vergeten om die aannames te checken bij anderen. Zoals de aanname dat de Starbucks medewerker wel snapt dat ‘een latte’ een ‘latte macchiato’ betekent. Een mooi Engels spreekwoord zegt: “assumptions are the mother of all fuck-ups”.

Scrum en aannames
In Scrum projecten moeten we nog veel meer oppassen met aannames. Scrum vraagt wendbaarheid. Requirements veranderen tijdens een project. Een Scrum project begint een project zonder dat het eindresultaat helemaal duidelijk is.

‘Assumptions’ veroorzaken in een Scrum projectomgeving nog meer ‘fuck-ups’ dan je al gewend wasn. Er zijn veel momenten waarop je informatie naar elkaar overdraagt. En op ieder van die momenten kan het faliekant mis lopen door aannames. Het is daarom enorm belangrijk om vaak en open met elkaar te communiceren. Dat is een voorwaarde om Scrum te laten slagen.

De ellende begint al bij de user story.
Een scrum project begint met een ‘user story’, opgesteld door de Product Owner en de klant. Daarvoor heeft de Product Owner een prima vraagtechniek nodig. Wat zijn de requirements precies? Daarna draagt hij die info over aan het team. Dat vraagt weer om presentatievaardigheden. Dat is al twee keer informatie overdracht.

Het ontwikkelteam
Het ontwikkelteam gaat aan de slag en bepaalt onderling hoeveel ontwikkelcapaciteit er nodig is. Dat kan alleen door goede onderlinge communicatie. Tijdens de ontwikkel sprints overlegt het team tijdens dagelijkse ‘standups’. Dat vraagt om presentatievaardigheden. Hoe breng je kort en bondig informatie over? En al die momenten hebben het aanname-gevaar in zich.

Scrum-Master
De scrum master assisteert de teamleden als coach en niet als leidinggevende. Een goede scrum master heeft dus coaching vaardigheden. Dat betekent goed luisteren, de juiste vragen stellen, feedback geven en adviseren. En ook daar liggen de fuck-ups continue op de loer.

Communicatie is key
Een scrum project staat of valt met continue en kwalitatieve communicatie tussen alle deelnemers. Perceptiemanagement is key. Goed vragen kunnen stellen, informatie overdragen en open en eerlijk feedback geven ook.

SCRUM -municatie
Communicatieve vaardigheden voor IT’ers zijn nog nooit zo belangrijk geweest als in dit scrum tijdperk. Noem het maar SCRUM-municatie. Het is dus ook nu de tijd om die vaardigheden op peil te brengen.

Communicatie voor Scrummers
Er zijn zat Scrum opleidingen in de markt. Communicatietrainingen voor Scrummers zijn veel dunner gezaaid. Dat is heel vreemd, want die zijn minstens zo belangrijk als de inhoudelijke trainingen.

Eigenlijk zou communicatie standaard in iedere Scrum training moeten zitten. Tot het zover is, is het verstandig om een Scrum training te combineren met een communicatietraining. Dan is de kans op succesvolle projecten een stuk groter.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?