06 208 947 81 info@groeit.eu

IT’ers zijn autistische nerds – Zeggen ze.

door

Autistische nerds

Als ik mensen vertel dat ik me specialiseer in communicatietrainingen voor IT’ers, dan krijg ik nogal eens een meesmuilende glimlach als reactie.

Direct daarna komt er dan vaak een opmerking in de trant van: “Nou, dan heb je werk genoeg. Die IT’ers zijn allemaal autistische nerds”. Of iets van die strekking.

Ik word daar altijd een beetje boos om. Ik weet tegelijkertijd niet zo goed hoe ik erop moet reageren.

Ik vind het bullshit.

Waarom ik het bullshit vind

Ten eerste: wat een onzin om een hele beroepsgroep op die manier te generaliseren.

Ten tweede: laten we eens stoppen met het gebruik van de term ‘autistisch’ als bijvoeglijk naamwoord voor alles en iedereen die in onze ogen niet communiceert zoals het hoort. Dat is beledigend en respectloos naar mensen die, qua gedrag, in het autistische spectrum vallen.

Werken er dan geen mensen met autisme in de IT? Ja, natuurlijk wel. Net zoals je mensen met autisme tegenkomt onder accountants, chemisch laboranten, elektronici en hoogleraren natuurkunde. Om maar wat beroepen te noemen. Zijn dat dan ook allemaal autistische nerds?

Het gaat om kwaliteiten

Technische beroepen zijn aantrekkelijk voor mensen die graag duidelijke kaders hebben. Het werkt of het werkt niet. En dus werken mensen met autisme vaak (niet altijd!) in een technisch beroep. Daar kunnen ze hun vele talenten inzetten en zijn ze ongelofelijk waardevol.

IT’ers werken met mensen. Net als iedereen.

De meeste IT’ers werken dagelijks op de een of andere manier met mensen en hebben prima communicatievaardigheden. Is er verbetering mogelijk? Ja, natuurlijk. Net als bij iedereen is een duwtje in de rug vaak welkom. En daar lever ik dan graag mijn bijdrage aan.

En ook als IT’ers een vorm van autisme hebben, dan kunnen ze hun communicatievaardigheden in vrijwel alle gevallen verbeteren. Laten we eens kijken naar wat mensen wel kunnen en niet naar wat ze, in onze ogen, allemaal te kort komen.

Mooi volk!

Veel mensen vinden IT’ers maar lastig volk. Daar denk ik anders over. Meestal zijn het mooie mensen die een duidelijke mening hebben. Ze nemen geen blad voor de mond en ze dragen geen masker. What You See Is What You Get. Ik houd daarvan.

Bovendien ben ik zelf al ruim 26 jaar ICT’er (dus ook een van die autistische nerds :)). Dat helpt.

Mooi vak heb ik!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?