06 208 947 81 info@groeit.eu

Teamsamenwerking die rolt als een skippybal – zonder stil te vallen.

door

Teamsamenwerking

Er wordt- en is al veel geschreven over teamsamenwerking. Welke combinatie van persoonlijkheidstypes werken goed samen? Hoe beïnvloed je dat? En kan dat eigenlijk wel?

Het is net een skippybal

Teamsamenwerking is als een groep mensen die aan de binnenkant van een grote rollende skippybal lopen. Het grootste gedeelte van de groep loopt netjes in het midden van de skippybal en volgt het tempo waarin de skippybal nu eenmaal rolt. Dat zijn de meelopers.

Een klein gedeelte van de groep loopt voor de meelopers uit in de skippybal. Ze doen hun best om harder te lopen en de bal sneller te laten rollen. Het punt is wel dat als ze te snel willen, ze tegen de schuine kant op lopen en achterover dreigen te vallen. Dit zijn de voorlopers. De voorlopers moeten zich aan de snelheid van de bal aanpassen, maar ze laten die wel wat sneller rollen.

Een ander klein gedeelte van de groep loopt achter de meelopers in de skippybal. Ze willen de bal langzamer laten rollen. Het punt is dat als ze te traag bewegen, ze tegen de achterste schuine kant lopen en dreigen voorover te vallen. Dat zijn de tegenwerkers. Ook de tegenwerkers moeten zich aanpassen aan de snelheid van de bal, maar remmen hem wel een beetje af.

Hoe snel rolt die skippybal?

De groep als geheel bepaalt de snelheid waarmee de skippybal vooruit rolt. Als de meelopers er niet zouden zijn, dan had de groep onvoldoende massa om de bal in beweging te houden. Dan stopt hij. Zonder de voorlopers krijgen de tegenwerkers de overhand. Ook dan stopt de bal. Mochten de tegenwerkers ontbreken dan krijgen de voorlopers de overhand en gaat de bal sneller rollen.

Het probleem is dan dat een gedeelte van de meelopers het niet kan bijhouden en tegen de achterste schuine kant oploopt. Misschien vallen ze wel om. In ieder geval ontstaat nieuwe tegenwerkers. Het is niet helemaal duidelijk wie de nieuwe tegenwerkers zijn.

Iedereen is belangrijk voor teamsamenwerking

Wat de skippybal theorie zegt is dat een team meelopers, voorlopers en tegenwerkers heeft en dat die allemaal nodig zijn om het team te laten functioneren.

De voorlopers zien nieuwe kansen en nemen het team vol energie mee. Hun valkuil is vaak dat ze in hun enthousiasme onvoldoende letten op problemen en obstructies. De tegenwerkers houden nieuwe ontwikkelingen zoveel mogelijk tegen. Zij zien de beren op de weg wél en behoeden het team voor vergissingen. De meelopers zorgen voor voldoende massa om vooruit te komen. Ze zijn allemaal onmisbaar.

Wees zuinig op de tegenwerkers!

Het is onverstandig om te proberen de tegenwerkers uit het team te verwijderen. Er komen onvermijdelijk nieuwe voor in de plaats en het is lastig om uit te vinden wie dat dan zijn. Te veel voorlopers is ook al niet handig. Het team rent zichzelf voorbij en trapt in alle valkuilen die ze tegenkomen.

Voor teamsamenwerking heb je dus mensen met allerlei soorten eigenschappen nodig. Alleen als je gebruik maakt van ieders eigenschappen en talenten kom je echt vooruit.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Ik vind het tof om je te helpen met teamontwikkeling. Ik heb er leuke en creatieve methodes voor.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?