06 208 947 81 info@groeit.eu

Beter leren presenteren. Vraag jezelf: “vind ik dit eigenlijk wel leuk?”

door

Laatst zag ik, helaas, een schoolvoorbeeld van iemand die beter mag leren presenteren. Een leidinggevende vertelde over beheer van een ICT-omgeving die in de cloud staat.

Dat hij pagina na pagina vol met bulletpoints en tekst oplepelde was niet eens het ergste. Hij stond het grootste deel van de tijd naar het scherm te praten en zijn stem was enorm monotoon. Het gaf mij de indruk dat hij het zelf allemaal niet zo boeiend vond. Ik moest mezelf dwingen om mijn aandacht erbij te houden omdat zijn verhaal me totaal niet raakte. Hij had net zo goed een mailtje kunnen sturen.

En dat maakt het verschil tussen een presentatie die je hoogstens wel oké vindt en een presentatie waar je kippenvel van in je nek krijgt. In dit blog wil ik graag met je delen hoe je kippenvel bij je publiek oproept.

Stel dat een collega of je leidinggevende je vraagt om een presentatie te geven. Wat doe je dan? Je verzamelt informatie. Je gaat zitten prutsen en puzzelen om er een logische volgorde in te krijgen. Je zoekt er geinige plaatjes bij en dan maak je slides. Klaar, toch?

Als je het daar bij laat dan vergeet je het belangrijkste. Stel jezelf de vraag: “vind ik dit leuk?” (dus niet: “vind ik dit interessant?”). Als je eerlijke antwoord “nee” is, dan sta je straks iets te presenteren waar je zelf weinig of niets mee hebt. Dan ben je blij als het afgelopen is.

Als jij het zelf al niet leuk vindt, hoe kun je dan verwachten dat je publiek wél enthousiast is? Je staat te praten en je ziet dat steeds meer mensen op hun horloge of smartphone kijken. Een of twee beginnen zelfs te gapen. Dat wil je hen én jezelf toch niet aandoen?

Het geheim van beter leren presenteren zit in jouw passie voor wat je vertelt. Als jouw lijf en je stem laten zien en horen dat je het echt tof vindt dan trek je je publiek mee in je verhaal. En het gevoel dat je ze geeft, dat onthouden ze.

Wat doe je dan als je de inhoud van je verhaal zelf eigenlijk niet zo boeiend vindt? Dan buig je het zo om dat het echt van jou is. Dat begint bij de vraag waar jij blij van wordt. Waar gaat jouw staart van kwispelen? Wat kan jij desnoods drie dagen achter elkaar doen zonder eten of drinken? Breng dat in je verhaal en het gaat vlammen.

Ik ken bijvoorbeeld een accountmanager die een presentatie over clouddiensten verzorgde aan de hand van zijn favoriete metalband, Metallica. Die waren van een gewoon platencontract naar Spotify (cloud!) gegaan. Hij vertelde met zoveel licht in zijn ogen dat ik die presentatie nooit ben vergeten. Doodjammer dat zijn directeur hem had verboden om muziek te gebruiken. Dan was het helemaal ‘af’ geweest. Het was me ook in één klap duidelijk wat de introductie van clouddiensten eigenlijk betekent door de prachtige vergelijking die hij maakte.

Of de ICT consultant die zijn meerwaarde in zijn team aantoonde door een vergelijking te maken met barbeques. Zijn grote passie. Ik heb zelden iemand met meer vuur horen vertellen over gehaktballen en biefstukken en dat hij een allround barbecue voor het team wilde zijn. Ik zag aan het enthousiasme op de gezichten van zijn collega’s dat zijn punt helemaal duidelijk was.

Ik heb zelf, in een presentatie voor de managers van een gemeente, de aanschaf van nieuwe ICT spullendingen vergeleken met de aanschaf van een nieuwe fiets. Als je van tevoren goed uitzoekt waar je langs gaat fietsen, wat je mee wilt nemen en hoe snel je wilt reizen dan weet je zeker dat je met de goeie fiets thuis komt. Ik hoorde jaren later van een van hen dat ze het nog steeds over die fiets hadden.

Misschien kost het zo wel wat meer tijd om je presentatie(s) te maken, maar het effect op  je publiek én op jou is groot! Als je dan ook nog zorgt dat je géén bulletpoints en niet te veel tekst in je presentatie stopt dan kan het helemaal niet meer stuk. Wil je beter leren presenteren? Dit de manier!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?