06 208 947 81 info@groeit.eu

Podiumvrees overwinnen – praktische tips

door

Ik zag laatst een interview met een bekende cabaretier. Hij gaf toe dat hij na al die jaren optreden nog steeds voor iedere voorstelling bijna ziek was van de spanning. Ik vond het best opmerkelijk en eigenlijk ook wel een geruststelling dat hij ook last heeft van podiumvrees. Ik heb na al die jaren presenteren en trainen nog steeds voor ieder ‘optreden’ een strakke maag van de zenuwen en moet mijn podiumvrees overwinnen. Gelukkig bevind ik me blijkbaar in goed gezelschap.

Spanning hoeft geen probleem te zijn. Het houdt je scherp en bij de wedstrijd. Zolang het je maar niet blokkeert natuurlijk. Ik heb in de loop van de jaren wat hulpmiddelen geleerd om podiumvrees te overwinnen en beter met spanning en stress om te gaan. Ik deel die in dit blog graag met je!

Lichaamshouding: fake it until you make it. Het mooie van je lichaamshouding is dat het iets naar de buitenwereld communiceert en tegelijk ook je eigen stemming beïnvloedt. Veel mensen weten dat laatste niet. Als je een krachtige en zelfverzekerde houding aanneemt (ook als je het eigenlijk nog niet voelt) en je houdt dat een seconde of 20 vol, dan ga je het ook werkelijk ervaren. Ze noemen dat een ‘power pose’. Probeer het maar eens uit. Ik gebruik dat regelmatig als ik voor groepen sta en het werkt fantastisch.

Je ademhaling is je grootste vriend en niet alleen voor de zuurstof. Een seconde of 30 geconcentreerde diepe buikademhaling doet wonderen als je gespannen bent. De meeste stress ontstaat door allerlei gedachtes in je hoofd. Door je te concentreren op je ademhaling gaat je aandacht naar je lijf. Je gaat voelen. Voelen en denken gaat niet tegelijk. Test het maar eens. Als je stopt met denken zijn de stressvolle gedachtes weg en ga je ontspannen. Daarnaast geeft een diepe ademhaling ook nog eens extra energie die je goed kan gebruiken. Dubbele bonus!

Dit is een beetje een open deur, maar toch: zorg dat je de inhoud van je presentatie helemaal beheerst. Het moet echt ‘zitten’. Als je je niet meer druk hoeft te maken of je iets vergeet te vertellen dan scheelt dat enorm in de spanning. Oefenen, oefenen, oefenen dus!

Als je presenteert mag je best een beetje arrogant zijn. Uiteindelijk vragen ze je niet voor niets om te presenteren. Blijkbaar heb jij kennis of ervaring die je toehoorders niet hebben. Je bent op dat punt eigenlijk gewoon slimmer dan zij. Het zijn een beetje sufferds, toch? Ze snappen het niet. Jij wel. Zeg dat een paar keer hardop tegen jezelf en bemerk het effect. Tip: niet doen als je publiek al aanwezig is.

Weinig reactie van je toehoorders tijdens je presentatie wil niet zeggen dat ze het niks vinden. Het is zelfs waarschijnlijk dat ze gewoon geconcentreerd luisteren. Als je publiek geen sjoege geeft tijdens je verhaal maar je alleen maar aankijkt dan kan dat heel ongemakkelijk aanvoelen. Ze luisteren bijna altijd gewoon aandachtig en vinden je verhaal wel degelijk interessant. Let op wat je tegen jezelf zegt!

Wat zeg je eigenlijk tegen jezelf of wat zie je voor je als je stress ervaart? Hoe reëel zijn die gedachtenspinsels eigenlijk? Stel nou eens dat die gedachtes gewoon onzin zijn? Wat doet dat met je spanning? Denk eens logisch na over de gedachtes die je hebt als je gaat presenteren. Meestal gaat het over wat er allemaal mis zal gaan en meestal slaan die gedachtes echt helemaal nergens op. Realiseer je dat goed en bemerk het effect. Grote kans dat je een hoop spanning kwijt raakt.

Deze handige hulpmiddelen en weetjes hebben mij in de loop van de jaren goede diensten bewezen. Ik hoop dat er ook voor jou iets van waarde tussen zit en dat ze je helpen bij podiumvrees overwinnen.

Ik wens je veel plezier en weinig stress!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?