06 208 947 81 info@groeit.eu

Weerstand tegen verandering. Nok ermee. En wel hierom.

door

Weerstand tegen verandering is een slecht plan.

In 2013 gaf ik een presentatie voor een zaal met systeembeheerders. Het thema was: ‘De ICT-Beheerder in 2016’ en ik vertelde ze dat hun wereld fundamenteel ging veranderen, door complexe techniek en clouddiensten. Ik vroeg ze hoe ze dachten in 2016 nog waarde te hebben als IT’er.

Nou, vonden de meesten, zo’n vaart gaat het bij ons niet lopen hoor. Neenee, niet in hun organisatie. Schampere lachjes. Ben je gek zeg. 😝

Ik zou die zelfde zaal best weer een keer voor me willen hebben. Eens kijken hoeveel er echt nog steeds met hun vingers aan de technische knoppen zitten. Ik weet zeker dat het er niet zo gek veel zijn. Hun wereld is fundamenteel veranderd. 🙄

Dat is natuurlijk niets nieuws. Zo is het ook met trekschuitschippers, stoommachinisten, lantaarnopstekers en datatypistes gegaan. De wereld verandert. Beroepen verdwijnen of veranderen en wil je aan het werk blijven dan verander je mee.

En toch lijkt het wel of we er geen bal van leren. Ik lees op LinkedIn weer dezelfde verhalen als ik in 2013 in die zaal hoorde. Dit keer van tekstschrijvers en marketeers. Het is toch wat met ChatGPT en al die AI tools. Straks hebben ze ons niet meer nodig. Verschrikkelijk! Weg ermee! 👎

Maar hoezo dan? Waarom die weerstand tegen verandering? In plaats van je zorgen te maken en problemen te zien kan je die energie ook gebruiken om te onderzoeken waar het je kan helpen. Het is zo of-of. Waarom geen en-en? Waar liggen je kansen? Het is nu nog nieuw, je hebt nu nog de kans. Over een jaar loop je hopeloos achter.

Ik maak graag gebruik van ChatGPT. Tuurlijk, die teksten moet je een beetje bijspijkeren, maar driekwart van het werk is wel alvast gedaan. Scheelt uren. AI verzint werkvormen en oefeningen voor mijn trainingen. Of geeft in ieder geval toffe ideeën. Ik denk dat ik nog geen tiende van alle mogelijkheden heb ontdekt. En dat op mijn ouwe dag. 😉

Niets duurt voort behalve verandering.

Heraclitus, Grieks filosoof 540 v.c. – 480 v.c.

Als je het over een ouwetje hebt. 😁 Die snapte al dat weerstand tegen verandering weinig zin heeft.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?