06 208 947 81 info@groeit.eu

Luisteren. Waarom je in een discussie (meestal) niet echt luistert. Al denk je van wel.

door

Ik had laatste een intervisie met een stel andere trainers. Het thema van de dag was ‘luisteren’. Ik dacht dat ik best open en zonder oordeel naar anderen luister. Tot ze me vroegen om in een discussie, voordat ik zelf mijn verhaal deed, eerst het verhaal van de ander te herhalen. Dat kon ik meestal maar half of helemaal niet. Auw!

Hetzelfde zie je terug in discussies over Corona. Die zijn meestal zinloos. Je ziet een aantal mensen die om beurten argumenten voor hun mening geven. En  vooral niet naar elkaar luisteren. Met een beetje mazzel schieten ze ook nog in een emotie. Het is lollig om naar te kijken en luisteren. Het levert geen bal op.

Ik wed dat het jou ook gebeurt. En je bent in goed gezelschap want dat geldt voor 99 van de 100 mensen.

Je zintuigelijke filters zitten je dwars. Het venijnige is dat die werken op basis van je overtuigingen. Je laat alleen door wat je belangrijk vindt (overtuiging) en wat je gelooft (overtuiging).

Stel dat iemand in een discussie iets vertelt waar je het niet mee eens bent (overtuiging). Iets dat je dus niet gelooft (overtuiging). En iets dat daarom niet belangrijk voor je is (overtuiging). Dan hoor je de woorden van die persoon niet echt. Je filtert het weg.

Het lastige is dat je dat niet in de gaten hebt. Iets dat je niet hoort is er niet. Je bent je er niet bewust van dat je het weg filtert. Je hebt daardoor ook geen reden om iets te veranderen. Je denkt dat je echt luistert. Net als ik dat deed.

Wil je het eens testen? Doe dan het volgende experiment:

 1. Zoek iemand die een discussie met je wil aangaan.
 2. Kies een onderwerp waar je het samen echt niet over eens bent. Kies ook een onderwerp dat er echt toe doet.
  Tip: de vluchtelingenproblematiek, dubbele paspoorten bij allochtonen, het klimaatvraagstuk, homoseksualiteit. Zoiets…
 3. Ga eerst een minuut of tien gewoon de discussie aan. Even opwarmen. Je merkt vanzelf aan je emotie(s) of het echt ergens over gaat.
 4. Introduceer dan de volgende regels:
  1. Elkaar onderbreken is verboden.
  2. Voordat je spreekt herhaal je eerst zo volledig mogelijk wat de ander heeft gezegd.
  3. Voordat je mag spreken moet de ander bevestigen dat wat je hebt herhaald klopt.
 5. Discussieer nog eens een minuut of tien.
 6. Verbaas je over wat er gebeurt.

Ik daag je uit om dit experiment ook eens te doen tijdens een afdelingsoverleg, een daily stand-up, een retrospective, een review of gewoon thuis aan de eettafel. Ik voorspel je dat de gesprekken onherkenbaar veranderen. Het nadeel is dat het allemaal wat saaier wordt. Het voordeel is dat het allemaal een stuk constructiever wordt.

Goh, hoe zou het zijn als ze deze gespreksregels in de tweede kamer zouden hanteren? Nah, weinig kans.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?