06 208 947 81 info@groeit.eu

Waarom gaat communicatie mis? En hoe voorkom je dat?

door

Communicatie gaat vaak mis. Weet je, communiceren is alsof je keihard naar voren struikelt en vooral probeert om niet op je gezicht te vallen.

Ga maar na waar communicatie allemaal mis kan gaan:

1) Je neemt de wereld waar door een zonnebril met glazen die je zelf een kleurtje hebt gegeven. Je ziet, hoort, ruikt, proeft, en voelt andere dingen dan anderen. En dat hebben we meestal niet van elkaar in de gaten..

2) Je geeft een heel eigen betekenis aan dingen. Je vindt het lelijk, mooi, acceptabel, niet acceptabel, eerlijk, oneerlijk, respectloos, of wat dan ook. Vette kans dat een ander er iets heel anders van vindt. En dat vind jij dan weer raar, vreemd, onbegrijpelijk of onacceptabel. Oh ja, dat geldt andersom natuurlijk ook.

3): Je legt woorden op een heel eigen manier uit. Vraag vijf mensen wat een woord als ‘respect’ betekent. Grote kans dat je vijf verschillende antwoorden krijgt. En dat van elkaar begrijpen is echt moeilijk.

Het is een wonder dat we elkaar überhaupt wel eens een soort van begrijpen. Je bent continue bezig om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Ik wil je graag een paar praktische inzichten mee geven die het communicatieleven wat gemakkelijker maken:

Het aller- aller- allerbelangrijkste is je bewust te zijn van je aannames. Neem nooit, echt nooit, zomaar aan dat anderen dezelfde mening of hetzelfde inzicht over iets hebben als jij.

  • Stel vragen. Vraag aan anderen wat hun mening of inzicht over iets is. Dat is de enige manier om erachter te komen wat er in hun hoofd zit.
  • Ga er niet zomaar van uit dat je het antwoord dat je krijgt direct goed begrijpt. Dat is ook een aanname. De betekenis van woorden, weet je nog? Als je denkt dat je het snapt, bevestig dat dan nog een keer bij de ander(en).
  • Veel vragen stellen is geen teken van een gebrek aan kennis. Het betekent ook niet dat je dom bent. Het betekent dat je duidelijkheid belangrijk vindt. En dat je misverstanden wilt voorkomen.
  • Wees nooit bang om teveel vragen te stellen. Beter een vraag te veel dan een fuckup. Ja, ook als je met een klant praat. Juist dan.

In de praktijk blijven er, ondanks alles, altijd verschillen in inzicht tussen de anderen en jou. Communicatie gaat nou eenmaal soms mis. We zijn uiteindelijk maar gewoon mensen. Dat is niet erg, zolang je maar je best doet om ze zo klein mogelijk te houden.

Zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten dus!

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?