06 208 947 81 info@groeit.eu

Een ICT consultant en communicatie, of je een dakkapel bouwt.

door

Een ICT consultant en communicatie.

Stel, je wilt een nieuwe dakkapel op je huis. En je nodigt de beste timmerman die je kunt vinden bij je thuis uit.

Zeg, ik wil een dakkapel.

Ha ja, ik zie het al. Huis uit de jaren 50. Houten spanten. Dat wordt er eentje met een plat dak. Ik zou een prefab nemen.

Ja maar, ik wil graag een dakkapel met een schuin dak want…

Nee, dat is niet de beste oplossing. Kijk, met een plat dak hoeven we geen rekening te houden met de bestaande pannen. En je hoeft geen vergunning aan te vragen. Een plat dak dus.

Nou nee, ik wil dus een schuin dak want..

Neenee, een schuin dak is echt geen goede keuze. Kijk, met een plat dak plaatsen we het in één dag. Dat gaat veel sneller. En het is ook voordeliger, een plat dak.

Je bent 5 minuten in gesprek en je zou deze timmerman al het liefst een dakpan in zijn <tuut> duwen.

Kijk, wat je verwacht is een beetje begrip. Dat ‘ie vraagt waarom je dan een schuin dak wilt. En dat ‘ie dan met je meebeweegt. Ondanks dat een plat dak gemakkelijker en goedkoper is. Dat ‘ie, samen met jou, een plannetje maakt. Dat even netjes voor je uittekent. En dat er dan een offerte komt waar je een grijns van op je gezicht krijgt.

De beste techneuten zijn niet altijd de beste techneuten.

In de ICT werkt het net zo.

In de ICT werken heel veel echt prima techneuten. En die zijn hard nodig om de spullenboel draaiende te houden. Of als er ergens wat omvalt.

Maar een goeie techneut is nog geen ICT consultant.

De vraag van klanten zit hem in nieuwe rollen binnen bijvoorbeeld Agile Safe of DevOps. Dat gaat over samenwerken 2.0. Hoe doe je dat binnen de nieuwe frameworks? Het gaat om analyseren, plannen schrijven, migratieplannen en roadmaps maken. Evangelisme. Als consultants dat soort business kunnen doen bij klanten, dan brengen ze een hoger tarief op.

Net zo bouwen we tegenwoordig steeds minder on-premise omgevingen. Klanten gebruiken cloud toepassingen. Of migreren helemaal naar de cloud. Dan gaat het er niet meer over hoe je het nieuwe Exchange cluster configureert. Maar over hoe ICT ons het leven gemakkelijker gaat maken. Daar was het ooit voor bedoeld, weet je nog? Dit gaat ook over analyseren, migratieplannen en roadmaps. Consultants die dat kunnen zijn goud waard. En ze zijn schaars.

Wil je dat je ICT’ers zich ontwikkelen? Wil je ze echt naar een hoger plan brengen? Dan is de zoveelste training Azure architecture belangrijk, maar niet voldoende.

Leer je ICT’ers hoe ze net even die extra goede vraag stellen. Hoe ze informatie op een voor iedereen begrijpelijke, en leuke, manier overdragen. Hoe ze prettig leesbare teksten schrijven. Hoe ze anderen echt kunnen meenemen in een verhaal. Inspireren. Een ICT consultant weet hoe communicatie werkt.

Kijk, dan maak je het verschil!

Verdikkie, laat ik je daar nou prima mee kunnen helpen. Wat toevallig..

Wat denk je van deze doorvraagtraining voor ICT’ers?

Of misschien schrijfvaardigheid voor ICT’ers?

Of toch liever presenteren voor ICT’ers?

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?