06 208 947 81 info@groeit.eu

Rinus Michels zou een prima scrum master zijn geweest.

door

De scrum master

“René, ik snap er niets meer van”

Dat zei de scrum master tegen me voor de training begon.

“Er zit totaal geen initiatief in dit team. Als ik ze een vraag stel blijft het stil. Ze komen niet met ideeën of voorstellen. Iedereen doet zijn eigen dingetje. Ze werken nauwelijks samen. Het lijken wel zombies!”

Aan de gepijnigde uitdrukking op zijn gezicht zag ik dat het hem echt dwars zat.

“Ze hebben allemaal een scrum training gevolgd. Ze snappen hoe het werkt. Hé, het zijn slimme gasten. Vakkundig en ervaren ook. Ik weet niet meer wat ik moet doen.”

Tijdens de training werd snel duidelijk waar de angel zat. Twee mensen uit het team werkten al ruim twintig jaar bij het bedrijf. Ze hadden al drie of vier keer nieuwe projectmethodieken overleefd en geloofden het wel.

Twee anderen zaten een paar jaar voor hun pensioen. Die hadden helemaal geen zin meer in agile of scrum. Het zou hun tijd wel duren.

Een van de teamleden was nogal dominant. Die zaagde andere teamleden regelmatig verbaal bij hun enkels af. Waardoor die anderen dan maar niets meer zeiden en ’s morgens met lood in hun schoenen naar hun werk gingen.

Goh, waarom zou het team nou niet lekker samenwerken?

IT is mensenwerk

Stel, je bent trainer van een jeugd voetbalelftal. Je spelers zijn een jaar of vijftien. Je snapt waar de kwaliteiten zitten. Joost is je verdediger, want die kan goed schoffelen. Chris is de perfecte spits want die is zo vlug als water. En dan heb je nog twee broers, Tony en Frank, die zijn geboren als links- en rechtsback.

Je hebt de perfecte speltactieken. Je oefent tot je spelers ze van buiten kennen. Je laat ze hun techniek bijslijpen. Potverdorie, je hebt echt talent in je team. Die moeten toch kampioen worden dit seizoen.

Maar ja, ze zijn vijftien. Joost heeft net een leuk meisje leren kennen. Zijn hormonen borrelen er lustig op los en zijn hoofd staat even niet naar verdedigen. Chris gaat voor iedere wedstrijd lekker stappen met zijn vrienden. Keigezellig, maar al dat bier maakt hem niet sneller op het veld. En Tony en Frank hebben mot met Joost gehad.

Gaat je voetbalteam met al dat talent en die perfecte strategie dit jaar kampioen worden?

In een IT team werkt het precies zo.

Maar zijn de rollen, processen en methodes dan onbelangrijk?

Nee, natuurlijk niet. Een ruimte zonder kaders is een leegte. Mensen hebben structuur nodig om te functioneren. Een gebrek aan structuur zorgt dat mensen doelloos zijn. Dan gaat het alle kanten op.

Agile, scrum en DevOps zijn structuren en daarom heel waardevol. Ze geven kaders en richting.

Het is én-én in plaats van óf-óf.

Hoezo én-én?

Als je van je team kampioenen wilt maken, dan zijn de structuur én de mensen belangrijk.

Het oranje voetbalteam miste zowel de kwalificatie voor het ek in 2016 als het wk in 2018. Lag dat aan de kwaliteit van de spelers? Of aan de structuur om het team heen? Nâh, denk van niet. Het team was geen team.

Dus als scrum master of agile coach moet je een psycholoog zijn?

Nee, net zo min als Rinus Michels of Louis van Gaal psychologen waren. Maar die snapten wél hoe ze hun mensen moesten motiveren en hoe ze van een team een team moesten maken.

Het helpt enorm als je snapt hoe je mensen motiveert en hoe je van een groep een team maakt. Als mensen samenwerken is er altijd onderlinge wrijving. Er zijn  meningsverschillen. En mensen hebben ook nog een privé leven waarin van alles gebeurt. Hoe beter je dat signaleert en oplost, hoe beter je team functioneert.

Het ontwikkelen van een kampioensteam is een reis.

Als IT team ga je op reis. Je komt verkeersdrempels tegen. En wegomleidingen. Soms sta je samen op een fantastisch panoramapunt. Soms zit je in een diep dal in de stromende regen.

Maar als je het samen doet, dan haal je de finale en win je die ook nog.

Team Collaboration Journey

Arjan van der Poel van Suerte en ik hebben de ‘Team Collaboration Journey’ ontworpen die teams naar de finale brengt. We werken aan een goede teamcultuur, een passende leiderschapsstijl en aan de competenties die nodig zijn om effectief te zijn naar klanten, leveranciers en andere teams.

Meer weten?

https://www.suerte-academy.nl/opleidingen/team-collaboration/

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

 

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?