06 208 947 81 info@groeit.eu

Gezichtsherkenning en omgaan met weerstand

door

Wat heeft omgaan met weerstand te maken met gezichtsherkenning?

Ik pak mijn telefoon om geld naar mijn privérekening over te maken. Ik vul het bedrag en de rest van de gegevens in en druk op overmaken.

Dan verschijnt er een popup dat ik gezichtsherkenning moet activeren. Hoezo? Vorige keer ging het nog zonder. Dit wil ik helemaal niet. Ik heb een telefoon en ik weet mijn pincode. Dat is tweeweg en voor mij veilig zat. Ik druk op annuleren. En direct is de transactie ook geannuleerd.

Wtf?

Nog maar eens geprobeerd. Zelfde resultaat. Grrr… Dan toch maar gezichtsherkenning aanzetten. Wat? Moet ik daarvoor ook nog mijn ID scannen? Weet je wat je kan met je gezichtsherkenning? En ik smijt mijn telefoon in een hoek.

Ik vermoed dat je dit wel herkent. Maar waar werd ik nou eigenlijk zo kwaad om?

Het gaat niet om die extra beveiliging. Als ex-IT’er snap ik beveiliging heel goed.  Het zit hem in een ingebouwde weerstand tegen verandering. Die hebben we allemaal. Jij ook. Als iets anders is dan je gewend bent, zet je oude overlevingsbrein de hakken in het zand. Verandering = onbekend = onveilig.

Daar kan je niet zo gek veel aan doen. Je kunt het hoogstens leren herkennen en er niet teveel energie aan besteden. Maar dat moment van weerstand komt.

Nou en?

Als je iets nieuws introduceert loop je hier tegen aan. Een nieuwe werkplek? Een nieuwe applicatie? Een training? Een nieuwe werkwijze? Scrum, agile, Safe of Devops? Je krijgt als eerste weerstand. Mensen hebben de meest onbenullige argumenten waarom we beter bij het oude kunnen blijven. Niet mee te discussiëren ook. Lastig, lastig.

Als je een verandering een beetje soepel wilt laten verlopen kan je het beter niet zomaar over mensen uitstorten. Tenzij je van weerstand en onnodige problemen houdt.

Ja ok, maar hoe dan?

Je weet dat je eerst een drempel over moet. Dan kan je maar beter zorgen dat dat zo pijnloos mogelijk gebeurt. Wat tips from the trenches:

1) Communiceer je verandering. Liefst ruimschoots voor je die doorvoert.
Als mensen weten wat ze kunnen verwachten is de drempel minder hoog.

2) Vraag mensen naar hun mening en doe er dan ook iets mee.
Hoe meer mensen het gevoel hebben te kunnen meebeslissen, hoe lager de drempel. Oh ja, vraag het ze voor je de verandering doorvoert (duh).

3) Zorg voor voldoende ondersteuning als je de verandering doorvoert.
Hoe meer kennis mensen hebben over de verandering, hoe bekender het is en dus hoe veiliger het is. Ook dat verlaagt de drempel.

Het lijkt allemaal voor de hand liggend. Maar ik zie nog te vaak dat mensen een verandering over zich uitgestort krijgen zonder dat ze vooraf weten wat het is en waarom het gebeurt. Echt, dan vraag je om ellende.

Vind je omgaan met weerstand lastig? Kan je er hulp bij gebruiken? Dan help ik je graag!

Bel me eens!

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?