06 208 947 81 info@groeit.eu

Kijk, daarom pleit ik voor simpel taalgebruik.

door

Ik houd van simpel taalgebruik. En daar heb ik een reden voor.

“Ik geef er les in. En ik snap er zelf geen bal van!”

Mijn vrouw geeft taalles aan mensen die, om wat voor reden dan ook, het Nederlands niet goed beheersen. Een van de cursisten had haar gevraagd of het nou ‘ik HEB gebeld’ of ‘Ik HAD gebeld’ moest zijn. En omdat ze geen idee had, beloofde ze het na te zoeken.

Nou, het kan allebei. Wat is het verschil? Houd je vast.

Ik HEB gebeld is voltooid tegenwoordige tijd (v.t.t.) V.t.t. of perfectum is een tijd (tempus) die onder andere het perfectieve aspect uitdrukt. Het duidt een tijdstip in het verleden aan (dus geen duur). Het duidt op een voltooide handeling of het legt de nadruk op het resultaat van een handeling.

Ik HAD gebeld is voltooid verleden tijd (v.v.t.). V.V.t. of plusquamperfectum is een vorm van de verleden tijd. Het duidt een tijdstip in het verleden aan dat een ander feit in het verleden voorafgaat, het duidt een handeling of gebeurtenis aan die op een tijdstip in het verleden reeds voltooid was, het benadrukt de voltooidheid van een handeling, vóór een ander feit in het verleden, het benadrukt het resultaat van een handeling in het verleden, of het duidt op een handeling of gebeurtenis die niet gebeurd is (irrealis).

Ben je er nog? Ik niet.

Hierom pleit ik voor simpel taalgebruik. Hemeltjelief.

Wat vind jij?

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?