06 208 947 81 info@groeit.eu

IT gebruikers zijn niet dom. Of wel?

door

Waarom IT gebruikers niet dom zijn.

Mijn schoonvader van 80 vond dat gedoe met computers en internet best interessant. En dus regelden we een Ziggo abonnement en gaven hem een tablet cadeau. Aan mij de schone taak om uit te leggen hoe die werkte.

Wat ik me niet realiseerde was dat werkelijk alles aan die tablet nieuw voor hem was. Zelfs het idee van een toetsenbord. Hij had nog nooit een typemachine gebruikt. Een werkblad, iconen, knoppen, slepen, alles wat voor mij vanzelfsprekend was, was voor hem totaal onbekend terrein.

Ik bemerkte een soort kortsluiting bij mezelf. Ik had enorme moeite om me te verplaatsen in zijn belevingswereld. Ik heb mijn best gedaan, maar het is nooit helemaal goed gekomen tussen mijn schoonvader en zijn tablet.

Ik zie hetzelfde in de manier waarop IT’ers kijken naar mensen die IT spullen gebruiken.

Maar IT gebruikers zijn toch geen schoonvaders van 80?
Nee, dat klopt. Maar net als ik vinden IT’ers het lastig om zich te verplaatsen in iemand die geen idee heeft van IT techniek. En die daar ook geen interesse in heeft.

Nu stop je IT’ers weer in het hokje van autistische nerds meneer Voortwist!
Hoezo dan? Het zijn net gewone mensen. We hebben hier allemaal op zijn tijd last van. Jij ook!

Waarom is dat dan belangrijk?
Het is op zich geen probleem als IT’ers zich moeilijk kunnen verplaatsen in IT gebruikers. Het wordt lastiger als ze IT gebruikers dom vinden. En ze dat ook laten merken.

Kijk, ik weet in grote lijnen hoe mijn auto werkt. Maar als ik de motorkap open trek dan kan ik hoogstens olie peilen en de ruitenwisser vloeistof bijvullen. Daarna doe ik hem weer gauw dicht. Geen idee waar al die buizen en kabels voor zijn. En eerlijk gezegd interesseert me dat ook niet. Hij moet gewoon rijden en me van a naar b brengen als ik dat wil.

Als ‘ie het niet doet dan bel ik de garage. En dan wil ik graag een monteur die mijn vraag serieus neemt en het ding voor me maakt. Als ik in de gaten krijg dat die monteur me een sukkel vindt omdat ik niet snap hoe mijn auto werkt dan voel ik me ernstig niet gezien en gehoord. Grote kans dat ik de volgende keer een andere garage bel.

Ik heb wel eens een leidinggevende horen zeggen dat IT’ers nou eenmaal weinig inlevingsvermogen hebben en dat je daar weinig aan kunt doen. Dat vind ik echt onzin. Het is een kwestie van je bewust worden van hoe perceptie werkt. Je blik verruimen. Iedereen kan dat leren. IT’ers ook.

En laat ik daar nou een toffe training voor hebben..

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?