06 208 947 81 info@groeit.eu

Belt je servicedesk te weinig? Dat kan beter!

door

Wat te doen als je servicedesk te weinig belt?

Belminuten? Mijn dochter keek de man aan alsof hij haar natte luiers probeerde te verkopen.

We stonden in de T-Mobile winkel. Mijn dochter moest haar telefoonabonnement verlengen. En aangezien ze nog geen achttien was moest ze haar vader meenemen. Dat was op zich natuurlijk al erg genoeg. Maar nu vroeg de verkoper haar ook nog hoeveel belminuten ze wilde.

De verkoper had blijkbaar nog weinig met pubers te maken gehad en begreep de reactie van mijn dochter niet. Een typisch geval van generatiekloof. Ik zei hem: “Joh, als ze vijf minuten per maand belt is het veel. Alles gaat via Snapchat, Instagram en WhatsApp.”

Ik zie hetzelfde gebeuren op IT helpdesks en servicedesks. Vooral jonge mensen hebben een hekel aan bellen. Als het maar even kan werken ze via e-mail of ticketing systemen.

Hoe komt het eigenlijk dat ze niet meer bellen?

Het is een soort belangst. Ze vinden het spannend om direct te reageren. Zeker als je de ander niet kunt zien. Tegelijkertijd moeten ze ook nog eens goed luisteren. Appen of mailen is veiliger. Je hebt tijd om goed na te denken over een reactie.

Wat maakt dat eigenlijk uit?

Wel eens van e-mail ping-pong gehoord? Vraag-antwoord gesprekken via e-mail die dáááágen duren? Een beller is sneller. Bovendien is tekstcommunicatie bloedjelink omdat er totaal geen non-verbale communicatie in zit. Je kunt een tekstbericht gemakkelijk volkomen verkeerd begrijpen.

Maar e-mail is toch ook juist een heel krachtig medium?

Ja, natuurlijk. Ik zou het niet graag meer zonder doen. Maar wel voor bepaalde berichten. Vraag-antwoord gesprekken en alles wat naar discussie of een oordeel ruikt kan je beter niet via e-mail afhandelen.

Als je servicedesk te weinig belt zorgt dat voor chagrijnige klanten. Tickets blijven oeverloos open staan. Gesprekken escaleren volkomen onnodig. Oplostijden lopen op.

Het kan zoveel beter. Dat doe je om te beginnen door samen af te spreken wanneer je tekstcommunicatie gebruikt en wanneer je de telefoon pakt. En door daarnaast samen te werken aan betere telefoon- en schrijfvaardigheden.

Laat ik je daar nou prima mee kunnen helpen!

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?