06 208 947 81 info@groeit.eu

Hoe stop je met ongevraagd advies?

door

Hoe stop je met ongevraagd advies geven? En hoe weet je eigenlijk wanneer mensen je advies wél willen?

Een goede kennis van me was net, totaal onverwacht, zijn baan kwijtgeraakt. En natuurlijk, perfecte timing, ook nog net voor Kerstmis.

Hij was uit het veld geslagen, vol onbegrip, verdrietig en woedend tegelijkertijd. Volledig begrijpelijk.

Ik zat tegenover hem en wist, eerlijk gezegd, niet zo goed hoe ik met de situatie om moest gaan. Om de wat ongemakkelijke stilte te verbreken zei ik: “Ach joh, nu lijkt het allemaal heel ellendig, maar over een half jaar zul je je realiseren dat dit het beste was dat je kon overkomen”.

Tja.. 😖

Ik had er de beste bedoelingen mee. Dit was mij ook gebeurt en ik wist echt zeker dat hij er over een half jaar zo over zou denken.

Maar ja..

De uitdrukking op zijn gezicht vertelde me dat het de verkeerde opmerking op het verkeerde moment was. 😡

Het is uiteindelijk toch wel weer goed gekomen tussen mijn kennis en mij. Maar de relatie liep op dat moment een gevoelige deuk op.

Weet je, dit soort adviezen zijn op zich best waardevol. Ze zijn ook een vorm van coaching. En het beste advies dat ik ooit op dat gebied heb gehad is: “Zonder coachvraag nooit coachen”. Dus, pas als iemand duidelijk aangeeft er niet uit te komen en jou vraagt om te helpen, ga je dit soort bijdehante dingen roepen.

In de overige gevallen kan je beter gewoon je pan houden en luisteren. En er voor de ander te zijn. Meer heeft diegene meestal niet nodig. En als je twijfelt kan je ook gewoon vragen waar je de ander het meest mee helpt. 😊

Ben je ook wel eens, met de beste bedoelingen, de mist mee ingegaan door ongevraagd advies te geven? Of kwam je op het verkeerde moment iemand tegen die dat deed? Hoe was dat en hoe heb je erop gereageerd?

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?