06 208 947 81 info@groeit.eu

3 Communicatie mythes die je direct mag vergeten!

door

Drie communicatie mythes die je direct mag vergeten.. 🙄

“Ja, die ken ik. Die gebruik ik zelf ook wel eens. Als je iemand omhoog ziet kijken dan weet je dat hij liegt of het gedrukt staat!”.

Nee hè.. 😣

We hadden het over oogbewegingen en wat dat, misschien, zegt over hoe mensen informatie verwerken. En hupsakee, daar plopte die hardnekkige mythe weer op.

Het is helaas een van de vele communicatie mythes die niet uit te roeien lijken te zijn. Debunk tijd!

1) Mensen die tijdens het praten naar linksboven kijken spreken de waarheid. Kijken ze naar rechtsboven dan is er waarschijnlijk sprake van een leugen.

Laten we dan maar direct deze beetpakken. Nope. Onzin. Wat het, waarschijnlijk, betekent is dat ze een visuele constructie in hun hersenen maken. Ze stellen zich dus een plaatje voor. Dat doen we allemaal wel eens. Iemand heeft blijkbaar ooit geconstateerd dat je dan dus iets verzint en dat je dan dus liegt. Bijzondere redenatie hoor. 🤔

2) Mensen die met hun armen over elkaar zitten zijn gesloten.

Ik heb praktijkonderzoek gedaan in mijn trainingen door het mensen te vragen. Het zit gewoon lekker gemakkelijk. Bovendien is het een manier om je handen ergens te laten. Dat voorkomt onhandig gefriemel en gewapper. Mensen willen het daarom nog wel eens doen in een ongemakkelijke situatie. Misschien dat deze mythe daar vandaan komt, maar is het dan altijd een gesloten houding? Ik denk van niet. 😀

3) Je mag tijdens een presentatie nooit je handen in je zakken steken.

Jaaaaa, want dat is veel te nonchalant. Dat staat ongeïnteresseerd. Dat mag niet.
Oh really? Nou, met je handen in je zakken staan is wat mij betreft ook een teken van ontspanning, je bent op je gemak. Je hebt informeel contact met je publiek. Alsof je een prettig gesprek hebt.

Ik doe dat regelmatig en ik heb het nagevraagd bij deelnemers aan mijn trainingen. Werkelijk niemand stoort zich eraan. Misschien zou ik het niet doen als ik voor een raad van bestuur sta. Maar zelfs dan ligt het eraan welke band ik met die mensen heb. Afijn, stop lekker je handen in je zak. Geen punt. 👍🏻

Nu we toch aan het debunken zijn: ken jij ook van dit soort communicatie mythes?

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?