06 208 947 81 info@groeit.eu

Hoe je een presentatie verzorgen in de eerste seconde kunt verpesten.

door

“Je kunt maar één keer een eerste indruk maken” heb je waarschijnlijk al honderd keer gehoord. Dat geldt zeker bij een presentatie verzorgen. Het kan ervoor zorgen dat je een presentatie in de eerste seconde bijna onherstelbaar om zeep helpt.

Ik herinner me dat ik een presentatie gaf bij een klant van het bedrijf waar ik toen werkte. Ik had nogal wat technische problemen en was achter en onder een tafel bezig met mijn laptop, kabeltjes, de beamer en instellingen. Na veel vloeken had ik eindelijk mijn presentatie op het scherm.

Ondertussen was mijn publiek al binnengekomen. Ze keken van een afstandje naar mijn gepruts. Niet dat ik dat in de gaten had. Ik had het veel te druk met de techniek.

Toen ik uiteindelijk met mijn presentatie begon kreeg ik bijna geen reactie. Het leek wel of ze alleen maar zaten te wachten tot ik klaar was met mijn presentatie verzorgen. Toen ik had afgerond vertrokken ze zonder vragen te stellen. Ik bleef verbaasd achter. Wat was er mis gegaan?

Nu ik er op terug kijk weet ik dat mijn presentatie echt niet slecht was. Ik realiseerde me toen nog niet hoe belangrijk het eerste contact met je publiek is. In dit blog ga ik in op waarom dat zo is. En ook op hoe je voorkomt dat je dezelfde fout maakt als ik.

Je neemt misschien aan dat alles wat je doet goed doordacht is. In werkelijkheid  bepaalt je ‘reptielenbrein’  je eerste reactie op wat er om je heen gebeurt.

Je reptielenbrein wil vooral dat je veilig bent. Je merkt dat bijvoorbeeld als je ergens van schrikt. Je eerste reactie om er op los te gaan of er vandoor te gaan komt uit je reptielenbrein. Dat heet ook wel de vecht- of vlucht reactie.

Je reptielenbrein moet dus beoordelen of iets veilig of gevaarlijk is. En daarom plakt het razendsnel overal labels op. Het oordeelt. Dat is een belangrijke overlevingsstrategie. Als je zonder op te letten een straat oversteekt en je ziet ineens een 18-tonner met 80 Km/u op je af denderen dan moet je niet nadenken maar wegwezen.

Daarom hebben we zo snel een oordeel over elkaar. Of je dat nu wel of niet goed vindt, je reptielenbrein labelt toch wel. Het enige dat je met je modernere mensenbrein kunt doen is nadenken of je oordeel wel klopt. Dat we dat maar zelden doen is een leuk onderwerp voor een volgend blog.

Je weet nu dus dat toehoorders van je presentatie binnen een seconde een oordeel over je hebben. Het presentatie verzorgen kan je daardoor in de eerste seconde grondig verknallen. Bijvoorbeeld als je, zoals ik deed, onder een tafel zit om kabeltjes aan te sluiten terwijl je publiek binnenkomt. Het is enorm moeilijk om die slechte eerste indruk weer goed te maken.

Je presentatie verzorgen begint als de eerste deelnemer je kan waarnemen. Niet als je begint met je verhaal. Veel presentatoren hebben dat niet in de gaten. Als je publiek binnenkomt dan hoort je aandacht bij hen te zijn. Je heet ze welkom, je maakt een praatje of je maakt in ieder geval contact. Dan voelen ze zich gezien en ben jij oké.

Zorg dus altijd dat je ruimschoots op tijd bent om een presentatie te verzorgen. Zorg dat alles wat je nodig hebt op tijd klaar is. Dan kan je vanaf het eerste moment met je aandacht bij de mensen zijn. Je zult zien dat je presentatie dan veel beter verloopt.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

 

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?