06 208 947 81 info@groeit.eu

De oorzaak van vrijwel alle communicatieproblemen en hoe je die vermijdt.

door

In ieder team, afdeling of bedrijf gaat wel eens iets mis. De wereld is nou eenmaal niet perfect. Ik hoor dan heel vaak: “het zit hem in de communicatie” of “we hebben communicatieproblemen”. Helaas legt meestal niemand dan uit wat dat nou eigenlijk betekent.

De meeste communicatieproblemen zitten niet in de inhoud of de manier waarop mensen tegen elkaar praten. De oorzaak zit dieper. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Eigenlijk is het zelfs vrij simpel op te lossen. In dit blog leg ik dat graag uit.

Communicatieproblemen gaan meestal over de manier waarop wij als mensen naar de wereld kijken en de mening die we erover hebben. Met een mooi woord: ‘perceptie’. Perceptieverschillen tussen mensen zijn soms groot.

Dat is helemaal geen probleem, zolang we dat maar door hebben. En daar gaat het meestal mis. De meeste mensen nemen automatisch aan dat alle andere mensen dezelfde perceptie hebben als zij.

“Je aannames zijn de ramen naar je buitenwereld. Maak ze af toe schoon, anders komt het licht niet naar binnen.” – Alan Alda

De oplossing voor communicatieproblemen zit dus niet in meer- of anders overleggen. Het zit niet in het beter noteren van afspraken. Het zit niet in betere projectmethodes. En het zit ook niet in een andere manier van werken.

Het zit in bewustwording bij mensen hoe perceptie bij henzelf en anderen werkt. Het zit in begrijpen dat anderen anders kijken en luisteren dan zij. Dat levert openheid op.

Als we dat door hebben, dan zijn we veel meer geneigd om met elkaar te onderzoeken wat iedereen nou eigenlijk precies bedoelt. En dat is precies wat communicatieproblemen voorkomt.

Iedere communicatietraining zou moeten beginnen met perceptie. Anders is het aanleren van trucjes en heeft het weinig waarde.

Wil je dus communicatieproblemen in je team, afdeling of bedrijf verminderen begin dan bij de basis!

Zoals de Ierse schrijver George Bernard Shaw al zei: “Het grootste communicatieprobleem is de illusie dat er gecommuniceerd is.”

 

 

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?