06 208 947 81 info@groeit.eu

Een nieuwe gewoonte aanleren. Zó doe je dat!

door

Een nieuwe gewoonte aanleren. Dit is de manier.

“Toffe training René. Maar hoe hou ik dit nou vast?”
“Dit gaat vast nog een weekje goed. En daarna ben ik het weer vergeten.”
“Maar hoe voorkom ik nou dat ik weer in mijn oude karrespoor schiet?”
“En hoe gaan we dit nou volhouden?”
“Ja, nu lukt het. Maar over een week is het toch weer weggezakt.”

Affijn, je snapt hem wel.

Kijk, een training van een paar dagen maakt je bewust en leert je een hoop nieuwe vaardigheden. Maar dat wil nog niet zeggen dat je die nieuwe vaardigheden ook automatisch gaat gebruiken. Darn. Keileuke training gehad. Merk je dat je er na een week al niets meer mee doet. De waan van de dag enzo.

Dus wat nu gedaan?

Zo rond 2006 ging ik als presales consultant aan de slag. Dat betekende heel veel schrijven. Mijn makke was dat ik steeds “als” en “dan” door elkaar haalde. Ik had een leidinggevende die, zeg maar, nogal op taal was. Toen ik voor de twaalfde keer een offerte vol strepen van hem terug kreeg besloot ik het aan te pakken.

Hoe? Helemaal niet moeilijk.

Ik plakte een stuk papier op mijn scherm waarop ik met koeienletters schreef: “Als = randvoorwaarde  Dan = vergelijking”. Iedere keer dat ik naar mijn scherm keek had ik zo’n ‘Oh ja’ moment. Na twee weken had ik het papier niet meer nodig.

Een jaar geleden hebben ze bij ons thuis de badkamer en het toilet verbouwd. Een van de resultaten is dat de lichtschakelaar in het toilet een halve meter omlaag is verplaatst. Nadat ik een week lang op de muur naar de oude schakelaar had gezocht, was ik het zat.

Hoe ik het oploste? Helemaal niet moeilijk.

Ik plakte een stuk rood isolatietape op ooghoogte op de wc deur. Iedere keer dat ik naar de wc wilde zag ik dat en had ik een ‘Huh? Oh ja’ moment. En drukte ik in een keer op de goeie plek op de lichtschakelaar. Na twee weken had ik die tape niet meer nodig.

Je kunt je brein prima programmeren en jezelf een nieuwe gewoonte aanleren. Het enige dat je hoeft te doen is een  handeling of een gedachtegang blijven herhalen. En om dat te doen zoek je een manier om je er aan te blijven herinneren.

Die beroemde knoop in je zakdoek werkt. Een touwtje om je vinger ook. Het dondert niet wat je doet en hoe onbenullig het is, zolang je maar ‘oh ja’ momentjes maakt. Doe dat een week of twee, drie et voila. Een nieuw neuraal pad in je brein gebrand.

Een nieuwe gewoonte aanleren is echt zo simpel!

Herken je dit? Hoe leer jij jezelf nieuwe dingen aan?

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?