06 208 947 81 info@groeit.eu

Namen onthouden. Dít is de manier!

door

Namen onthouden is niet mijn grootste talent. To put it mildly. En da’s als trainer best een handicap.

Nou kan je daar best omheen werken, maar ik heb persoonlijk een pesthekel aan naamkaartjes of mensen die met zo’n stickertje op hun trui rondlopen. En bovendien, kom op zeg, ik heb toch een redelijk werkend stel hersens?

Gelukkig ben ik getrouwd met het liefste meisje van Brabant.

En die kan toevallig enorm goed namen onthouden. Sterker nog, ze is jarenlang kleuterjuf geweest. En dan wist ze binnen een halve dag alle namen van de 35 of meer kinderen in haar klas van buiten.

Dat moest ik toch ook kunnen leren?

Helaas wist ze me nooit te vertellen welke strategie ze daarvoor gebruikte. Die namen bleven gewoon snel hangen. Fijn voor haar natuurlijk, maar ik schoot er niets mee op.

Pas geleden bladerden we samen door haar plakboeken met klassenfoto’s. En toen bleek ze zelfs van haar eerste kleuterklassen nog zeker driekwart van de namen van de kinderen te kennen. Onvoorstelbaar. Want die foto’s zijn dertig jaar oud.

Tegelijk wist ze ook nog de verhalen van die kinderen. De ouders van dié zaten in een vechtscheiding. Dié mocht ik na schooltijd alleen aan mama meegeven. Dié kwam uit Hongarije en zat tijdelijk bij ons op school. En ineens wist ze het. Door die verhalen onthield ze de namen van de kinderen. Dat was haar haakje.

Een haakje!

Als je alleen de namen wilt onthouden, dan ben je zo goed als kansloos. Mijn vrouw kan dat dus ook niet. Maar als je er een haakje bij maakt, dan lukt het wel. En het werkt het allerbeste als je dat haakje visualiseert. Als je er een plaatje bij maakt.

Ik ben het gaan uitproberen. En verdomd zeg, het werkt.

Dit is de manier waarop het voor mij werkt. Kijk maar of het ook bij jou past:

  1. Als iemand zich voorstelt, luister dan heel bewust naar de voornaam en herhaal die een paar keer in je hoofd.
  2. Kijk welke associaties er in je opkomen met die naam. Een vriend of kennis van je met (ongeveer) dezelfde naam, een filmster, een zanger van een band die je goed vindt, een voorwerp, een gebeurtenis, een plaats. Het dondert niet wat het is.
    Extra tip: ga niet heel hard nadenken, want dan komt er niets. Hoe meer je het kunt loslaten, hoe gemakkelijker er iets op plopt.
  3. Maak die associatie visueel. Zorg dat je het kunt zien in je hoofd.
  4. Herhaal in je hoofd de naam en dat plaatje een paar keer. Zo link je ze aan elkaar.
  5. Wil je daarna de naam terughalen, ga dan eerst naar dat plaatje. Je zult zien dat je via dat plaatje bij de naam komt.

Het is een beetje oefenen, maar ik ken nu na een voorstelrondje vrijwel altijd alle namen van een groep mensen uit mijn hoofd. Voor mij is dit goud.

De enige zwakke plek is dat ik wel eens weinig associaties heb met buitenlandse namen. Als iemand daar nog een goeie tip voor heeft?

Namen onthouden. Heb jij ook een handige methode?

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?