06 208 947 81 info@groeit.eu

Dominante mensen. Hoe ga je daar mee om? Praktische tips.

door

Dominante mensen. Do’s en don’ts.

“Ik wil gewoon dat je dat opzetje oplevert. Vanavond”. Bots! Zo dan..

Ik zat in de auto na een lange dag training in Zuid-Limburg. Ik was moe en wilde zo snel mogelijk naar huis. Op de bank met een kopje thee. Beetje NetFlixen.

Tegen beter weten in belde ik een contact van wie ik een gemiste oproep had. Dom. Zo’n dominant type. Niet mijn favoriete soort mens. Onhandig als je niet op je best bent en ook nog aandacht voor de weg nodig hebt.

En toen, o verassing, begon hij natuurlijk dominant te doen. 😖

Na twee zinnen had ik spijt dat ik teruggebeld had en begon mijn bloed te koken. Ik heb het gesprek afgebroken en hem beloofd de volgende ochtend terug te bellen.

Weet je, jij hebt vast ook een bepaald type mens waar je moeilijk mee kunt omgaan. Voor mij zijn dat dominante mensen. Die drukken op de een of andere manier gemakkelijk bij mij op het verkeerde knopje. En waarschijnlijk gebeurt dat andersom ook. 😬

Herkenbaar?

Ik heb inmiddels wat meer geleerd over de handleiding, zeg maar de do’s en don’ts, bij het omgaan met dominante medemenschen. Dat maakt mijn leven wat gemakkelijker. Misschien dat jij er ook iets mee kunt?

  • De dominante medemensch heeft behoefte aan korte en krachtige informatie, beslissen, gezag, uitdagingen, winnen en controle. Hoe meer je daar aan tegemoet komt, hoe soepeler het gesprek verloopt.
  • Geef de dominante medemensch dus altijd korte informatie. Als het langer dan pakweg een minuut of drie-vier duurt dan haakt hij of zij af.
  • Vertel de dominante medemensch nooit wat hij of zij verkeerd doet en hoe het anders moet. Dat maken ze zelf wel uit.
  • Wil je de dominante medemensch mee hebben, geef dan een advies, een suggestie of een keuze. Laat ze zelf beslissen of ze met je mee gaan.
  • Geef je advies, suggestie of keuze zo dat de richting die jij op wilt de meeste winst oplevert. Grote kans dat dat de keuze wordt.

Realiseer je dat dominantie ook een enorme kwaliteit is die in heel veel contexten veel waarde heeft. Realiseer je ook dat als je er, zoals ik, moeite mee hebt, je die kwaliteit zelf blijkbaar niet bezit. En dat je dus feitelijk veel kunt leren van dominante mensen. 👍

Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig. 🙌

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?