06 208 947 81 info@groeit.eu

Slaapproblemen door stress? Zo ga je er mee om!

door

Slaapproblemen door stress

Iemand zei eens tegen me: “een eigen onderneming beginnen is één lang persoonlijk ontwikkelingstraject”. Ik kan uit eigen ervaring beamen dat dat zo is. Ik ben zo’n beetje al m’n belemmerende overtuigingen en patronen inmiddels wel tegen gekomen. Eentje daarvan ken jij waarschijnlijk ook omdat iedereen er op zijn tijd last van heeft: slaapproblemen door stress. In dit blog geef ik je graag een paar praktische tips.

Ondernemen is echt hartstikke leuk en uitdagend. Het betekent ook: geen werk = geen geld. Ik heb, zeker toen ik pas was gestart, vaak ’s nachts wakker gelegen van gedachten als “oh jee, mijn agenda is nog leeg”, “Als ik maar op tijd nieuwe klussen heb”, “waarom laat klant x of y me nou niets weten”, “en wat als er nou niets nieuws komt”, “wat als…”, “en stel nou dat…”. Mijn hele lijf was dan gespannen en het zweet brak me uit. Van slapen kwam natuurlijk weinig meer. Herken je dat?

Ik vermoed dat vrijwel iedereen dit af en toe meemaakt. En dat is op zich geen ramp. Totdat het je iedere dag gebeurt en het zoveel stress oplevert dat het je echt gaat belemmeren. Dat hoeft niet! Ik heb geleerd dat je een paar simpele dingen kunt doen om de stress uit je hoofd en je lijf te krijgen. Iedereen kan het leren en jij dus ook.

Stel, je ligt klaarwakker in bed. De gedachtenmolen in je hoofd lijkt niet te stuiten en het gevolg daarvan is dat je lijf vol spanning zit. Slapen kan je natuurlijk wel vergeten zo. Doe dan het volgende:

Ademhaling
Let eens bewust op hoe je ademhaalt. Vette kans dat je ademhaling kort en hoog is. Je ademt alleen nog maar boven in je borst en het gevolg daarvan is dat je heel snel ademt. Ga heel bewust naar je buik ademen. Leg een hand op je buik en zorg ervoor dat die met iedere ademhaling op en neer gaat. Je zult merken dat je ademhaling dan vanzelf langzamer gaat. Hou dit vol. Als je merkt dat je aandacht toch naar je gedachten schiet is dat helemaal niet erg. Je brengt die weer rustig naar je buikademhaling.

Spierspanning
De stress zet zich ergens in je lijf vast. Waarschijnlijk span je je spieren op bepaalde plekken aan. Ik doe dat in mijn gezicht, mijn handen en mijn bilspieren (ja, echt waar). Voel waar jij dat doet. Ga er met je aandacht naar toe en laat je spieren op die plek(ken) bewust los. Je kunt daar heel mooi je uitademing voor gebruiken. Je ademt, als het ware, de (spier)spanning uit je lijf. Hou ook dit vol. Als je aandacht naar je gedachten schiet is dat weer geen punt. Breng die weer rustig terug naar het ontspannen van je spieren.

Denk aan iets anders
Wacht even. Die stressvolle gedachten zitten toch in je hoofd? Jouw hoofd? En je bepaalt toch zelf waar je aan denkt? Of niet soms? Dan kan je dus bewust aan iets anders denken. Dus, wat voor gedachtes zijn voor jou ontspannend? Een leuke herinnering? Iemand waar je veel van houdt? Iets dat je graag doet? Nou, denk daar dan aan! Klinkt dat simpel? Nou, eigenlijk is het dat ook. Think happy thoughts!

Door deze simpele handelingen lukt het me in 95% van de gevallen om binnen een kwartiertje in slaap te vallen. Het heeft mijn slaapproblemen door stress opgelost. En het doet ook wonderen als ik overdag last heb van een stresshoofd. Wat houd je tegen om het ook eens te testen? Je kunt er hoogstens ontspannen van worden.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?