06 208 947 81 info@groeit.eu

De Borg. Een ICT ethisch dilemma.

door

De Borg worden werkelijkheid. En dat zorgt voor een ICT ethisch dilemma.

Ik was altijd al een Star Trek fan. Ik weet nog goed dat Captain Picard werd ontvoerd door de Borg. De Borg zijn door implantaten met elkaar verbonden en vormen één groot collectief. Ik zie Captain Picard nog nadat hij gedwongen aan het collectief was toegevoegd. Met implantaten.

Dit werd uitgezonden in 1990. Meer dan dertig jaar geleden. Het idee van mensen met ingebouwde implantaten was zó sci-fi dat ik me niet kon voorstellen dat ik nog zou meemaken dat het werkelijkheid werd.

Het is 2021. We hebben cochleaire implantaten die geluid omzetten in pulsen die de gehoorzenuw direct stimuleren. Neuralink, een bedrijf van Elon Musk, heeft een hersenimplantaat gedemonstreerd in een varken. Dat meet de activiteit van hersencellen voor een ‘brein-computer-interface’. Er zijn implantaten waarmee je beelden kunt herkennen zonder dat je ogen nodig hebt.

Over twintig jaar zijn de Borg werkelijkheid. Met een beetje mazzel maak ik dat nog mee.

Technisch is dat allemaal vet cool. Maar nu heb je nog een smartphone in je zak. Die kan uit. Straks maak je fysiek deel uit van het internet. Alles wat je ziet, hoort en denkt gaat dan direct online. Dat kan niet meer uit.

Willen we dit wel? Dit wordt een serieus ICT ethisch dilemma. Moeten we niet heel hard nadenken over de ethische gevolgen van techniek? Nu het nog kan.

You will be assimilated.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?