Tegenwoordig struikel je over allerlei nieuwe projectmethodes zoals agile, scrum en DevOps. Dat soort methodes werken alleen maar goed als de teams die ze toepassen ook echt teams zijn. Een kenmerk van een team is, in tegenstelling tot een groep, dat het geheel meer is dan de som der delen en daardoor efficiënter werkt en meer- en betere kwaliteit levert. Dat klinkt gemakkelijk, maar is het niet.
Hoe weet je of er een groep of een team aan het werk is?
Het duidelijkste signaal dat je te maken hebt met een team is dat de leden elkaar feedback kunnen en -durven geven. Een flinke woordenwisseling tussen mensen is prima. Zolang het constructief is en niet fysiek wordt natuurlijk.
In een groep zie je vaak een schijnharmonie. Op het eerste gezicht lijkt alles koek en ei. Dat komt dan doordat de groepsleden hun mening voor zich houden. Meestal om conflicten te vermijden of uit angst om afgerekend te worden. Het is heel gezellig en ze maken veel grapjes. Maar je ziet geen échte onderlinge discussies.
Teamontwikkeling: hoe maak je van een groep een team?
Google heeft een boeiend intern onderzoek naar teams uitgevoerd genaamd “Project Aristotle”. Lees, als je tijd hebt, het rapport eens door. Het is interessant leesvoer! De belangrijkste uitkomst is dat de meest effectieve teams ‘psychologische veiligheid’ bieden.
Wat is dat?
Psychologische veiligheid betekent dat teamleden het kunnen uiten als ze iets moeilijk vinden of als ze moeite hebben met elkaars gedrag. Dat kunnen ze zonder bang te zijn om afgerekend te worden op hun kwetsbaarheid. Daarvoor is moed, openheid en onderling respect nodig.
Ik heb door de jaren heen veel managers en (team)leiders meegemaakt. Degenen die leiding gaven aan de best presterende teams lieten voorbeeldgedrag zien.
- Ze luisterden open en zonder oordelen naar de teamleden.
- Ze gaven feedback in plaats van kritiek.
- Als je iets niet wisten of lastig vonden, dan deelden ze dat met het team.
- Ze waren transparant (geen verborgen agenda).
- Ze ondersteunden het team en de teamleden onvoorwaardelijk.
Ze zeggen ook wel eens: “walk your talk” of “practice what you preach”.
Teamontwikkeling: mensenwerk
Het fundament onder een echt team is veiligheid. Wil je teamontwikkeling dan begin je bij de mensen. Welke dynamieken spelen er in een team? Zijn er subgroepjes? Verborgen conflicten? Frustraties bij teamleden? Die moet je beetpakken en oplossen. Wat je nodig hebt is dat de teamleden elkaar goed kennen, accepteren en vertrouwen.
Een praktische methode voor teamontwikkeling
Een mooie ingang om met een team te werken aan onderling vertrouwen is inzicht krijgen in elkaars gedragsstijl. Wat voor gedrag laten mensen zien in een situatie en waar zitten de verschillen? Ik gebruik daarvoor graag MapsTell. MapsTell geeft inzicht in de eigen gedragsstijl en, nog belangrijker, inzicht in elkaars gedragsstijl. Dat levert onderling begrip en openheid op en doet wonderen voor de teamvorming.
Vind je dit blog waardevol?
Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.
Lees meer over de diensten die ik aanbod voor teamontwikkeling.
Wil je verder praten over dit onderwerp?
Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.