06 208 947 81 info@groeit.eu

Hoe onecht zijn goede inhoud kan verpesten.

door

Hoe mijn dochter een opleiding koos door het onecht zijn van een docent.

Mijn dochter en ik waren op een open dag van de Radboud universiteit in Nijmegen. Ze ging daar studeren, maar twijfelde nog over wat. We bezochten proefcolleges van pedagogische wetenschappen en psychologie.

Voor pedagogische wetenschappen stond er een jonge gast op het podium. Echt een vakgek. Zijn ogen glommen. Hij gebruikte humor. Vertelde hoe hij zelf regelmatig op zijn plaat ging bij de opvoeding van zijn kinderen. Smullen was het. Dat half uur vloog voorbij.

Hoe anders was psychologie. Geen glimmende ogen. Niks humor. Het leek wel een dominee die stond te preken op zijn kansel. Hakketakketak. We waren blij dat het afgelopen was.

Ze besliste op dat moment voor haar opleiding. Of ze niet ook nog naar de inhoud wilde kijken? Nope, einde discussie.

Waarom haakte ze af bij psychologie?

Ik weet zeker dat beide docenten inhoudelijk precies wisten waar ze het over hadden. Die psychologie vent klopte om een andere reden niet. Hij was niet echt.

Hoezo niet echt?

De man stond inhoudelijk te verkondigen dat psychologie een fantastische opleiding is. Maar zijn lichaamstaal vertelde dat niet. In zulke gevallen geloof je vooral de lichaamstaal. En daarop haakte mijn dochter af. Ze had geen zin in les van een dominee op de kansel. Dat was het effect van zijn onecht zijn.

Waarom is dat belangrijk?

Wij mensen hebben een feilloze neus voor onechtheid. Of iemand meent wat ‘ie zegt of bullshit verkoopt. Wil je graag overtuigend overkomen, dan is het allerbelangrijkste dat je echt meent wat je zegt en er ook echt helemaal achter staat.

Betekent onecht zijn dan dat mensen glashard staan te liegen?

Nope. Het betekent ook een verhaal vertellen dat niet van jezelf is. Je geeft een  bedrijfspresentatie waar dingen instaan waar je eigenlijk niet achter staat. Maar je doet wel je best. Je verkoopt een product dat je eigenlijk graag anders zou zien. Of je wilt graag een andere pitch gebruiken maar dat mag niet van je baas. En toch werk je zo hard als je kunt. Dat soort dingen.

Een paar adviezen:

  • Gebruik nooit, nee nooit, presentaties of pitches die door een ander zijn gemaakt. Niet doen. Weigeren. Maak ruzie. Het werkt gewoonweg niet.
  • Als ze je dan toch dwingen om een standaard pitch te gebruiken, maak die dan eigen. Verander wat je wilt veranderen. Beloof dat je de boodschap niet verandert.
  • In iedere communicatie-, verkoop- of managementtraining horen ze het hier over te hebben. Doen ze dat niet dan leer je maniertjes aan. Dat is zinloos. Wegwezen!

Je PowerPoint kan slecht zijn, je kunt verkeerd staan en lopen, je kunt verkeerd praten. Als je echt bent dan komt het toch over.

Zijn PowerPoints en lichaamstaal dan niet boeiend? Nou, stel je voor hoe goed het wordt als die dingen wél kloppen EN je bent echt.

Kan je daar hulp bij gebruiken? Ik verzorg een prima training waar dit gegarandeerd allemaal ter sprake komt.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?