06 208 947 81 info@groeit.eu

Gedragsverandering. Waarom mensen niet doen wat je wilt.

door

Gedragsverandering. Waarom mensen niet doen wat je wilt.

“Ze hebben weer eens iets bedacht”

“Ons vragen ze weer eens niets”

“Daar boven doen ze maar”

“Ik had ze van tevoren wel kunnen vertellen dat het niet zou werken”

“Als ze eerst eens met ons zouden overleggen..”

Je bent met een verandertraject bezig. Een nieuwe organisatiestructuur. Nieuwe vaardigheden. Je implementeert DevOps, scrum, agile, Safe, Prince II of ITIL. Of je introduceert nieuwe spullendingen. Je doet dat niet omdat je het zo leuk vindt, maar omdat je gelooft dat het nodig is.

En je wilt dat je mensen met je meegaan. Je wilt enthousiasme. Dat ze mee veranderen. Ook enthousiast zijn.

Maar wat je ook doet, dat gebeurt niet. De hakken gaan in het zand. Ze zeuren en mopperen. En dat terwijl je trainingen hebt ingekocht. Je hebt posters opgehangen. Je hebt motivaties sessies verzorgd. Wat is dat voor een stel chagrijnige ouwe wijven?

Het zijn geen ouwe wijven, maar gewoon mensen. En die functioneren, zoals alles in de natuur, volgens het principe van de minste inspanning. Dat betekent dat wanneer je iets op verschillende manieren kan doen, de manier die de minste energie verbruikt altijd de beste is. Alles is er op gericht om geen energie te verspillen.

Dat wil ook zeggen dat je nooit iets voor niets doet. Dát zou pas energieverspilling zijn. Zelfs het meest onbenullige gedrag levert op de een of andere manier iets voor je op. Of je dénkt dat het dat doet. Anders zou je het niet doen.

Een beveiliging trainer in de petrochemische industrie vertelde me eens dat je gedragsverandering bij mensen bereikt door de combinatie van goed gedrag belonen en verkeerd gedrag corrigeren. Zo ongeveer, zei hij met een grijns op zijn hoofd, alsof je een puppy of een kitten leert om niet op de vloerbedekking te piesen.

Dus wat heb je gedaan om je mensen te belonen als ze met je mee gaan in een verandering? What’s in it for them? Hoe heb je de gedragsverandering aantrekkelijk voor ze gemaakt?

Vertellen dat het goed is voor het bedrijf of de afdeling werkt niet. Dat is geen persoonlijke winst. Weet je wat wel werkt? Zoek uit wat voor ellende, problemen of irritaties ze nu ervaren en los die op in je verandering. Dan ervaren ze wél winst.

Praat met je mensen en vraag ze naar de top vijf irritaties. Zorg dat je die irritaties zoveel mogelijk oplost en communiceer dat zo veel en vaak als je maar kunt. Begin daar vroeg in je project mee.

Laat technische geneuzel achterwege. Vertel het functioneel. De nieuwe werkplek kan je overal gebruiken. Je kunt dichter bij de hoofdingang parkeren. Die nieuwe stoelen zorgen voor minder rugpijn. Het nieuwe systeem start drie keer sneller op. Je hebt die ellendige tokens niet meer nodig. Je snapt wel wat ik bedoel.

Dat is het moment waarop je motivatie kweekt. Als je dit goed aanpakt gaan mensen verlangen naar de nieuwe spullen. Dat is precies wat je wilt bereiken. Als mensen je vragen wanneer ze het krijgen, dan weet je dat je goed bezig bent.

Een goed begin is het halve werk.

Vind je dit herkenbaar? Wil je er een keer over sparren? Leuk! Bel me of stuur me een e-mail! Vragen staat vrij en verplicht je tot niets. Bovendien vind ik het gewoon leuk om kennis met je te maken.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?