06 208 947 81 info@groeit.eu

De valkuilen van een consultant. Waarom klanten soms ellendelingen zijn.

door

De valkuilen van een consultant. Opdrachtgevers zijn soms echt niet leuk. 😡

Ik had een toffe opdracht bij een veiligheidsregio. Ik mocht de impact van het bouwen van een nieuwe centrale ICT-omgeving in kaart brengen. Daarvoor had ik nogal wat gegevens nodig. Maar geen probleem, de afdelingshoofden zouden me die geven.

Ik stuurde dus braaf een inventarisatieformulier rond en ging zitten wachten. En wachten. En wachten. Toen ik niets terugkreeg stuurde ik reminders rond. Nog niets. Dus ging ik bellen. Na een paar weken had ik van een van de afdelingshoofden een half formuliertje met gegevens. Dat was het.

Pest, wat nu? 🤔

Ik belde mijn opdrachtgever. Die zat op mijn rapportage te wachten en adviseerde me om maar vast aan de slag te gaan met wat aannames. “Dan zien we later wel”.

Op dat moment hadden bij mij alle alarmbellen moeten afgaan. Het zal mijn onervarenheid wel zijn geweest, dat deden ze niet. Ik ging braaf zitten tikken. 😅

Ik stuurde de eerste versie van mijn rapport op. Een dag later kreeg ik een mailtje. Of we er even over konden praten. Toen begon ik nattigheid te voelen.

Ik kreeg te horen dat ze nogal teleurgesteld waren. Hoe ik een rapport kon schrijven dat nergens op gebaseerd was? Ze konden er weinig mee.

Dat mijn opdrachtgever me het advies had gegeven om maar vast aan de slag te gaan? Nee, daar wist hij niets meer van. Gevalletje geheugenverlies. Of ik dat ergens op mail had? Nope. Ik had er niet aan gedacht om een bevestiging te vragen.

Affijn, ik ging zwaar voor de bijl. Opdracht niet betaald. Klant chagrijnig. Mijn chef chagrijnig. Niet een van mijn fijnste dagen. To say the least. 😓

Ik heb er wel een paar belangrijke lessen uit getrokken:

1) Je kunt een goede klik met je klanten hebben maar je weet nooit welke verborgen agenda’s en belangen er zijn. Je klant is een klant en geen vriend. Blijf zakelijk, in je eigen belang.

2) Zorg ervoor dat je de randvoorwaarden en de scope van een klus goed beschrijft. Dus wie doet wat. En zorg dat je klant ervoor tekent.

3) Als een van de partijen niet aan de randvoorwaarden voldoet, dan trek je de handrem erop. Als je er nieuwe afspraken over maakt, leg die dan vast. Je trekt de handrem pas weer los als je klant ermee akkoord is. Schriftelijk.

Het klinkt allemaal misschien erg formeel en frikkerig maar geloof me, er komt een dag dat je zielsblij bent dat je dingen goed hebt geregeld. 😁

De valkuilen van een consultant is nou typisch een van de onderwerpen die ruimschoots in mijn opleiding voor IT-Consultants aan bod komt.

Heb je ook wel eens in een dergelijke situatie gezeten? En hoe ging je ermee om?

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?