06 208 947 81 info@groeit.eu

Thuiswerken , conflicten en het Praatje Pot.

door

Waarom thuiswerken gemakkelijk conflicten veroorzaakt en het Praatje Pot een onmisbaar bedrijfsproces is.

Het waren ervaren IT specialisten. En ze konden elkaar niet meer luchten of zien. Wat best een ding is als je in hetzelfde team werkt.

Ik sprak ze ieder afzonderlijk online en zag dus alleen maar een hoofd en een stukje schouders. Maar aan de vurige gelaatskleur, de verbeten uitdrukkingen en hun stemvolume kon ik de emoties duidelijk aflezen. Ze vonden elkaars gedrag irritant. Ze voelden ook totaal geen waardering van hun collega’s.

Het liep al een paar jaar onderling niet lekker. Door allerlei oorzaken. Maar sinds ze volledig thuis werkten escaleerde de boel.

De oorzaak? Het ontbreken van het Praatje Pot.

Waarom is dat boeiend dan?

Misschien zie je geklep bij de koffieautomaat nog steeds als zinloos tijdsverlies? Als we één ding kunnen leren van de Corona lockdowns, dan is dat wat er gebeurt als je het kwijt raakt.

Weet je, dat geTeams en geZoom is helemaal prima. Maar dat soort vergaderingen hebben altijd een onderwerp. Dat bespreek je en dan is het voorbij. Er is geen ruimte om het te hebben over kleine onderlinge irritaties of dingen die je dwars zitten. Waarom je collega bijvoorbeeld halverwege een vergadering een gevulde koek gaat zitten eten. En dan niet even de microfoon uitzet (getver).

Die irritaties stapelen zich op. Je gaat je steeds meer aan elkaar ergeren. Dat laat je onvermijdelijk merken. Nog meer irritatie. Het worden conflicten. Die bespreken we ook niet. En als het lang genoeg doorsuddert dan ploft de boel. En uiteindelijk gaat het vaak om heel kleine onbenullige dingen.

Dan verzinnen we toch een online Praatje Pot?

Ik ken bedrijven die dat proberen. Met zijn allen online koffievergaderen. De intentie is meer dan goed. In de praktijk blijkt het niet te werken. Het is te geforceerd. En in zo’n vergadering kun je meestal niet even een-op-een kletsen.

Maar wat dan?

Ik vermoed dat thuiswerken een blijvertje is. Of dat hoop ik in ieder geval. Als leidinggevende heb je een belangrijke rol om de teamgeest goed te houden. Overweeg het volgende eens:

  • Thuiswerkende collega’s voelen zich vaak eenzaam en missen de verbinding met het bedrijf. Ik hoor ook de klacht dat ze hun leidinggevende alleen nog tijdens een groepsoverleg spreken. Plan regelmatig een-op-een overleggen met al je mensen in. Stel vragen en luister vooral goed. Zo signaleer je conflicten voordat ze escaleren.
  • Stimuleer je mensen om vaker onderling een-op-een te overleggen. Ook als er niets zakelijks te bespreken is. Als vervanging van het Praatje Pot.
  • Wees voorzichtig met het gebruik van e-mail en chat. Tekstcommunicatie is lekker gemakkelijk en levensgevaarlijk. Het is een bron van misverstanden en conflicten. Zeker bij thuiswerken. Pak liever de telefoon

Herken je dit? Hoe thuiswerken gemakkelijk tot conflicten leidt? Merk je dat je team niet lekker loopt? Bel me eens, ik denk graag met je mee.

En kijk ondertussen eens naar dit verbetertraject.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?