Ik heb tijdens mijn werkzame leven vrijwel alleen buitendienst functies gehad. Da’s best een uitdaging voor een echte introvert. Het is waardevol om goed contact met je klanten te hebben. Dat is handig als je ze belt of iets van ze nodig hebt. Het maakt je werk bovendien een stuk leuker.
Even een kletspraatje maken doet wonderen en is ook gewoon prettig. Maar hoe doe je dat ‘sociaal zijn’ als je van nature weinig talent hebt voor sociaal gedoe?
Sociaal zijn kan je leren. Meestal door goed naar anderen te kijken en ook door gewoon uitproberen. Ik geef je vijf tips om gemakkelijker contact te maken en een praatje te beginnen.
Tip 1 – Kijk goed om je heen
Als je ergens binnenkomt kijk dan goed om je heen. Wat valt je op? Hangen er foto’s of schilderijen? Staan er opvallende voorwerpen? Dat zijn allemaal dingen die je kunt gebruiken om een gesprek te beginnen. Stel er vragen over. “Goh, doet u aan zweefvliegen?”, “Waar gebruikt u die …. Voor?” Met een beetje mazzel gaat het over een interesse van je gesprekspartner.
Tip 2 – Vragen over het bedrijf
De meeste mensen zijn betrokken bij het bedrijf waarvoor ze werken. Als je vragen over het bedrijf stelt dan waarderen ze dat (meestal). Lees, als je er de tijd voor hebt, voor je bezoek de website van het bedrijf door. Stel vragen over wat ze doen, hun product, hun werkwijze of wat ze uniek maakt. Vaak beginnen ze dan enthousiast te vertellen en heb je een gesprek.
Tip 3 – Stel vooral (open) vragen
Stel veel vragen. Gebruik vooral open vragen omdat mensen dan gaan vertellen. Sub-tip: een open vraag begint met ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’, ‘welke’, ‘wanneer’ of ‘hoe’. Als je een tegenvraag krijgt beantwoordt die dan vooral. Pas er voor op dat je zelf niet teveel in de ‘zendende mode’ schiet. Daar haken mensen vaak op af.
Tip 4 – Mensen hebben vrijwel altijd iets interessants te vertellen
Als je net zo’n introvert bent als ik-zei-de-gek, dan heb je waarschijnlijk ook moeite met kletspraatjes of ‘smalltalk’. Begin er dan liever niet aan. Je weet binnen de kortste keren niets meer te verzinnen of het wordt geforceerd. In beide gevallen gaat het mis. Zoek zo snel mogelijk naar interesses van je gesprekspartner (zie tip 1, 2 en 3).
Misschien zijn het niet jouw interesses, maar je raakt wel aan de passie van mensen en dan gaat het tenminste ergens over. Bovendien kan je er altijd iets van leren. Je staat er versteld van hoeveel boeiende dingen er te vertellen zijn over modelspoorwegen, boogschieten, bowling en zelfs voetbal. Door dit soort gesprekken leer je ook hoe leuk mensen eigenlijk zijn als je het gesprek aangaat. Ja, echt waar!
Tip 5 – Leer van anderen
Als je van nature niet zoveel sociale vaardigheden hebt kan je leren van anderen. Ook jij hebt in je directe omgeving van die types die spelenderwijs met iedereen contact maken en die precies weten hoe ze op situaties moeten reageren. Kijk en luister hoe ze dat doen. Observeer.
Neem handige dingen simpelweg over. Probeer ze uit. Goed gejat is tenslotte beter dan slecht bedacht. En als je het maar vaak genoeg herhaalt maak je het je eigen. Vind je dat ‘gekopieerd gedrag’ en heb je daar moeite mee? Noem me eens één ding dat je niet hebt geleerd door anderen te kopiëren.
Aan de slag!
Je leert ‘sociaal gedoe’, net als alles, door het te doen. Stap dus uit je comfort zone en ga ermee aan de slag. Vind je het lastig? Spreek dan met jezelf af dat je bijvoorbeeld iedere dag met één persoon een gesprek begint. Of om de dag. Of eens per week. Maakt niet uit zolang je het maar doet.
Succes!
Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.
Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.