Ik heb eens voor me uit zitten filosoferen wat de belangrijkste niet-technische ICT trends voor 2019 (en daarna) zouden kunnen zijn.
De ethische vraag.
Tot nu toe hebben we apparaten altijd bij ons gedragen. Gelet op de ontwikkelingen op het gebied van intelligente lenzen, cochleaire implantaten en gedachtenbesturing gaan we ze zo langzamerhand in ons dragen. Nu is dat nog labaratoriumwerk. Ik denk dat dat deze techniek het komende jaar voor consumenten beschikbaar komt. De scheiding tussen mens en machine vervaagt. Dat vraagt dat we ons nu toch echt druk gaan maken over de vraag in hoeverre we dit eigenlijk allemaal willen. Dat Google bijvoorbeeld niet alleen weet waar ik ben en wat ik doe, maar ook wat ik zie, hoor en denk. En als het antwoord ‘Ja’ is hoe we dan omgaan met onze autonomie. En nee, de GDPR geeft daar geen antwoord op. Techniek ook niet. Er zijn mensen nodig die met een andere bril naar deze vraag kijken.
ICT-beheer
Het toepassen van cloud- en beheerde diensten zet serieus door. Dat heeft behoorlijk wat gevolgen voor ICT-beheerorganisaties. Ik verwacht dat in 2019 veel organisaties van technisch beheer naar regie gaan. Dat betekent een nieuwe rol- en nieuwe vaardigheden voor de beheerders en een ander soort beheerprocessen. Dat goed regelen is net zo belangrijk als techniek die veilig en betrouwbaar werkt. De meeste ICT dienstverleners kunnen er niet zo veel mee. Wie springt er in het gat?
Digivaardigheid
We vinden het vanzelfsprekend dat iedereen soepeltjes kan omgaan met ICT en digitale apparaten. De praktijk is wat weerbarstiger. Zo langzamerhand is er een tweedeling in de maatschappij tussen de ‘can’s’ en de ‘cannot’s’. Er is een grote groep mensen die moeilijk- of helemaal niet overweg kan met computers. Dat zien we tegenwoordig als een vorm van laaggeletterdheid. In veel bedrijven is dat een echt probleem aan het worden. Ook in de maatschappij vallen mensen af. Die kunnen bijvoorbeeld geen online formulieren invullen of telebankieren. Het moment is gekomen om ons daar echt druk over te maken.
Anders werken
‘Het nieuwe werken’ staat al jaren op de agenda. In de praktijk valt het allemaal nog tegen. Gezien de files gaan we allemaal nog braaf op dezelfde tijd op weg naar kantoor. Het verkeer loopt (weer) serieus vast met flinke economische en ecologische schade tot gevolg. We hebben in Nederland een van de beste technische infrastructuren ter wereld. Er komen ook steeds betere mogelijkheden om te werken waar en wanneer je wilt. Wat houdt ons nog tegen om er echt serieus mee aan de gang te gaan? Het lijkt me hoog tijd.
Onze plaats tussen al het technologisch geweld
Kunstmatige Intelligentie en robotisering neemt een enorme vlucht. De vraag is wat robots in de (nabije) toekomst allemaal van ons over gaan nemen. En wat onze plaats tussen al die techniek (nog) is. Het lijkt erop dat in de toekomst niet iedereen meer automatisch een baan heeft. Ik vind het een enorm boeiende ontwikkeling, maar ook wel een lastige. Het heeft in ieder geval invloed op hoe we onze maatschappij vorm geven. Hoe gaan we hier nou mee om?
Ik ben benieuwd naar jouw mening. Zie je dit ook zo? Of zie je andere trends?
Ik ben benieuwd!