“Ik geef er les in. En ik snap er zelf geen bal van!”
Mijn vrouw geeft taalles aan mensen die, om wat voor reden dan ook, het Nederlands niet goed beheersen. Een van de cursisten had haar gevraagd of het nou ‘ik HEB gebeld’ of ‘Ik HAD gebeld’ moest zijn. En omdat ze geen idee had, beloofde ze het na te zoeken.
Nou, het kan allebei. Wat is het verschil? Houd je vast.
Ik HEB gebeld is voltooid tegenwoordige tijd (v.t.t.) V.t.t. of perfectum is een tijd (tempus) die onder andere het perfectieve aspect uitdrukt. Het duidt een tijdstip in het verleden aan (dus geen duur). Het duidt op een voltooide handeling of het legt de nadruk op het resultaat van een handeling.
Ik HAD gebeld is voltooid verleden tijd (v.v.t.). V.V.t. of plusquamperfectum is een vorm van de verleden tijd. Het duidt een tijdstip in het verleden aan dat een ander feit in het verleden voorafgaat, het duidt een handeling of gebeurtenis aan die op een tijdstip in het verleden reeds voltooid was, het benadrukt de voltooidheid van een handeling, vóór een ander feit in het verleden, het benadrukt het resultaat van een handeling in het verleden, of het duidt op een handeling of gebeurtenis die niet gebeurd is (irrealis).
Ben je er nog? Ik niet.
Hierom pleit ik voor simpel taalgebruik. Hemeltjelief.
Wat vind jij?