06 208 947 81 info@groeit.eu

IT’ers communiceren net zo goed als iedereen!

door

IT’ers communiceren prima. Als je maar de goede insteek kiest.

“Je kunt met klusjesmannen geen kernreactor beheren. Mijn IT’ers zijn klusjesmannen. Als er wat kapot gaat, dan fiksen ze het. En als ze daarmee klaar zijn dan gaan ze het volgende fiksen. Maar zo beheer je geen IT-omgeving. Niet meer.”

Ik praatte bij met de IT-manager van een grote zorginstelling. “Techniek is niet meer zo belangrijk. Het gaat om functionele ondersteuning. Hoe maakt IT mijn leven gemakkelijker? Ik wil geen klusjesmannen.”

Daar was geen woord Chinees bij. En hij was lang niet de enige die me dit vertelde.

Nog een quote van de directeur van een bedrijf dat cloud consultants detacheert: “We selecteren nu op drive en een open houding. Op mensen die communicatief sterk en sociaal zijn. EQ. Leergierigheid.”

Herken je dat? Veel IT’ers hebben voor ICT gekozen vanwege de techniek. Omdat hun gedragsstijl daarbij past. Ik weet dat ik nu enorm generaliseer, maar dat gedoe met mensen boeit ze niet erg.

Tja, en nu? Ik heb meer dan eens een leidinggevende horen zeggen dat hij accepteert dat de meeste IT’ers nou eenmaal niet kunnen communiceren. Je kunt een vis ook niet leren om in een boom te klimmen. Niks aan te doen dus.

Noem mij maar stronteigenwijs. Ik geloof er geen bal van. En ik geef je een paar redenen waarom het volgens mij niet klopt.

# Stop nou eens met zeggen dat alle IT’ers een soort autistische nerds zijn. Dat.is.niet.waar. 95% van de IT’ers zijn gewoon heel aardige hardwerkende mensen die net zo goed kunnen praten en luisteren als de rest van Nederland. Ja natuurlijk, het zijn vaak techneuten met een eigen kijk op de wereld. Maar dat geldt ook voor de gemiddelde hoogleraar Natuurkunde. En die laat je toch ook op studenten los?

# Mensen die inhoudelijk werk doen, en daar goed in zijn, hebben vaak wat minder communicatie vaardigheden. Dat komt niet omdat ze dat niet kunnen. Hun interesse ligt gewoon ergens anders. Ze hebben zich er nooit echt in verdiept. Dat gecommuniceer is uiteindelijk ook gewoon een techniek. Het is niet vaag of zweverig. Het is maar hoe je het brengt.

# Vaak worden IT’ers door de baas naar een communicatietraining gestuurd. Vind je het dan gek dat er geen zin in hebben? Praat van tevoren eens met ze. Vraag wat ze graag willen leren. En hoe. Motivatie maakt het verschil.

# Er zijn een paar dingen waar de meeste techneuten allergisch voor zijn. Ik noem alleen maar rollenspellen, sales en ochtendmeditaties. Dat moet je dus niet willen in een training voor IT’ers. Sterker nog: noem die woorden niet eens.

# IT’ers willen leren communiceren zoals ze een nieuw besturingssysteem leren. Als je zorgt voor een logisch te volgen verhaal met een model en logische stappen dan blijken ze er weinig moeite mee te hebben. En het bovendien ook nog boeiend te vinden.

Kijk, als je de gemiddelde IT’er naar een standaard communicatietraining stuurt dan gaat het mis. Na de ochtendmeditatie, de check-in en het eerste vage verhaal over verbinding op zielsniveau rent hij of zij gillend de deur uit.

Steek je dezelfde training op een andere manier in dan gebeurt dat niet. Hou twee voeten stevig op de grond en blijf pragmatisch, dan blijken IT’ers prima te kunnen communiceren.

Ik geef nou al zo’n veertien jaar communicatietrainingen aan IT’ers. Tot nu toe is er nog nooit een gillend weggerend. Er is er zelfs nog nooit een voortijdig vertrokken.

Het kan dus prima. Bel me!

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?