06 208 947 81 info@groeit.eu

Introvert. Fabels en feiten.

door

Introvert. Feiten en Fabels

  • Wat is de betekenis van introvert?
  • Wanneer is iemand een introvert persoon?
  • Wat zijn de kenmerken van een introvert persoon?
  • Hoe kan je een introvert herkennen?
  • Waarom maken we er een probleem van?

Zoek voor de grap eens in Google of LinkedIn naar ‘introvert coach’. Verbaas je over het aantal hits. Blijkbaar zijn veel mensen bezig met introverte mensen. Wat is er aan de hand?

Nou, eigenlijk niet veel bijzonders maar we maken ons er wel druk over. En naar mijn bescheiden mening beweren een hoop mensen een hoop onzin over introversie. Of ze gaan op zijn minst te kort door de bocht. In dit artikel wil ik graag een aantal fabels over introversie uit de wereld helpen.

Wat is de betekenis van introvert?

De psycholoog Carl Jung heeft al in 1921 de begrippen ‘introvert’ en ‘extravert’ vastgelegd in zijn boek ‘Psychologische Typen’.

Volgens Jung richten introverten zich vooral op hun eigen wereld van gevoelens en gedachten. Extraverten richten zich juist op de buitenwereld.

Introverte mensen reageren op gebeurtenissen rondom hen door er over na te denken en te voelen wat het met hen doet. Extraverte mensen duiken in de gebeurtenissen zelf, de buitenwereld is hun maatstaf. Voor een introvert is de binnenwereld juist de maatstaf.

Sociale interactie en prikkels van buitenaf kosten voor een introvert energie. Hij of zij loopt er op leeg. Een introvert krijgt energie van rust en een prikkelarme omgeving.

Voor een extravert is dat precies andersom. Die krijgt juist energie van sociale interactie en prikkels van buitenaf. Als een extravert alleen is dan loopt hij/zij daarop leeg.

Carl Jung beschrijft het als eigenschappen die je al hebt bij je geboorte. Het is volgens hem niet iets wat je tijdens je opvoeding leert. Ik denk dat hij daar gelijk in heeft.

Wanneer is iemand een introvert persoon?

Hier wil ik graag een veelgehoord misverstand uit de weg ruimen. Namelijk dat je óf 100% introvert óf 100% extravert bent. Dat is veel te zwart-wit.

Vrijwel niets in deze wereld is zwart-wit. En dat geldt zeker voor introversie versus extraversie. In werkelijkheid gaat het om een glijdende schaal. Het ene uiteinde van de schaal is 100% introvert en het andere uiteinde van de schaal is 100% extravert. Het midden van de schaal is 50/50 oftewel de balans. Dat noemen ze ook wel ambivert.

introvert

introvert

Iedereen heeft een plekje ergens op die schaal. Ik heb, tot nu toe, nog nooit iemand ontmoet die op een van de uiteinden zit. Ik vraag me ook of wat voor soort mensen dat zouden zijn.

Het is wel zo dat sommigen wat dichter naar een van de uiteinden zitten en sommigen wat dichter bij de balans. Waar het op neer komt is dat iedereen, ja jij ook, zowel introverte als extraverte eigenschappen heeft. En dat ze een voorkeur voor het een of het ander hebben.

Dus wanneer is iemand nou een introvert persoon? Zeg het maar. Het is maar net welke betekenis je eraan geeft.

Wat zijn de kenmerken van een introvert persoon?

Als je de vorige paragraaf goed hebt gelezen, dan begrijp je dat je dit niet zomaar in een omschrijving kunt vangen. Je kunt hoogstens beschrijven hoe je introverte en extraverte kenmerken kunt zien in iemands gedrag. En voor de duidelijkheid: je kunt dus beiden bij dezelfde persoon waarnemen.

Introvert en extravert gedrag dus. Daar gaat ‘ie.

Introvert gedrag:

  • Rustig en bescheiden.
  • Op de achtergrond.
  • Observerend en beschouwend.
  • Het duurt even voor er reactie komt op een gebeurtenis of situatie. Sommige mensen noemen dat ‘traag’, maar dat is onzin.
  • Willen graag diepgang. Met praten over het weer of voetbal zijn ze snel klaar.

Extravert gedrag:

  • Op de voorgrond. Aanwezig. Luid.
  • Direct reageren op wat er gebeurt.
  • Ad rem.
  • Praten graag over koetjes en kalfjes. Het praten zelf is belangrijker dan het onderwerp.

Hoe kan je een introvert herkennen?

Aan het gedrag dat ik in de vorige paragraaf beschreef. Ik zeg nog maar eens: het is geen zwart-wit verhaal. Iedereen heeft beide eigenschappen in zich. En afhankelijk van waar je bent en met wie je daar bent kan je beide eigenschappen laten zien.

Met dat in het achterhoofd: als je een groep mensen vanaf een afstand observeert dan kun je vrij snel zien en horen wie er aan de extraverte- en introverte kant van de schaal zitten.

Extraverte mensen:

  • zijn heel aanwezig;
  • zijn meestal heel bewegelijk;
  • maken veel geluid;
  • zijn continue op de voorgrond en in de aandacht.

Introverte mensen:

  • hoor en zie je veel minder;
  • zijn stil en observeren vooral;
  • maken veel minder geluid;
  • zijn op de achtergrond.

Je pikt beide soorten gedrag er meestal zo uit.

Waarom maken we er een probleem van?

Ja, dat doen we. We stellen introversie op één lijn met verlegen, mensenschuw, sociaal beperkt en soms zelfs met autisme. En al die eigenschappen zijn tegenwoordig ongewenst.

Ten eerste: introverten zijn allesbehalve verlegen, mensenschuw of sociaal beperkt. En de verbinding met autisme is al helemaal klinkklare onzin.

De meeste introverten vinden mensen leuk en interessant. Ze spreken graag met anderen. Maar dan wel het liefst in een kleine groep of één op één. En het moet wel ergens over gaan, anders is het gesprek zo over.

Ten tweede: blijkbaar hebben we tegenwoordig een soort ideaalbeeld van mensen waar iedereen zoveel mogelijk aan moet voldoen. Dat ideaalbeeld heeft vooral extraverte eigenschappen: sociaal, assertief, ad rem, op de voorgrond, actief, sterk. We willen ook graag dat iedereen leiderschap kwaliteiten heeft.

Omdat dat geen introverte eigenschappen zijn, keuren we introverten af. Alsof er iets mis met ze is. Ze zijn niet zoals het hoort. Dat gebeurt al bij kinderen op de basisschool.

Stel je voor dat je 6 jaar oud bent en introvert. En ze stoppen je in een te klein klaslokaal met nog 34 andere kinderen. 5 Dagen per week, een uur of 6 per dag.  Daar loop je helemaal op leeg. Aan het einde van de dag is de koek echt op.

Als je dan thuis rustig in een hoekje wil zitten om weer een beetje bij te komen (morgen moet je weer), dan vinden ze dat vreemd. Je bent niet sociaal. Je hoort met andere kinderen te spelen. Wat is er mis met je?

Geen wonder dat veel introverten dan maar extravert gedrag gaan laten zien en daar in de loop van hun verdere leven op afbranden.

En dat terwijl introvert gedrag prachtige kwaliteiten heeft. Concentratievermogen, oog voor detail, diepgang, goed kunnen observeren, geduld. Om er maar een paar te noemen. Er zijn zat beroepen en rollen waar die kwaliteiten goud waard zijn.

Goed, mijn mening is nu wel duidelijk. 😉

Ik werk als communicatietrainer voornamelijk met IT’ers.

Ik schat dat driekwart van hen aan de introverte kant van de schaal zit. Daar komen de meeste vooroordelen over IT’ers vandaan.

Ik vind het leuk om ze te helpen om hun eigen kwaliteiten te ontdekken en ze te helpen om te gaan met mensen die een heel andere gedragsstijl laten zien. In zo’n beetje al mijn trainingen heb ik het hier met mensen over.

Bijvoorbeeld in mijn training klantgerichtheid voor IT’ers.

Wat is jouw mening hierover? Reageer eens, ik vind het leuk en boeiend om erover met je van gedachten te wisselen!

 

  • Wat is de betekenis van introvert?
  • Wanneer is iemand een introvert persoon?
  • Wat zijn de kenmerken van een introvert persoon?
  • Hoe kan je een introvert herkennen?
  • Waarom maken we er een probleem van?

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?