06 208 947 81 info@groeit.eu

Hoe soft skills trainingen meer effect hebben – ook als je mensen eigenlijk niet willen.

door

Ik weet nog dat ik pas soft skills trainingen gaf. Dan stond ik mijn ziel uit mijn lijf te trainen. Het werd altijd een leuke dag. Interessant, ook volgens de deelnemers. Prima evaluaties. Deelnemers blij, opdrachtgever blij, ik blij. Totdat ik na een maandje nog eens na belde en vroeg wat ze nou werkelijk met de training deden. Daar werd ik een stuk minder blij van!

Ik heb me lang afgevraagd wat ik nou miste. Hoe kon dit? Verkeerde inhoud? Verkeerde oefeningen? Verkeerde opbouw? Nou nee, niets van dat alles. In dit blog wil ik je graag vertellen hoe je zorgt dat een soft skills training wél effect heeft. Dat heeft alles te maken met motivatie.

Bedrijven behandelen soft skills trainingen (zeker in de ICT) nog heel vaak als een technische training. In een technische training staat een trainer vooral (technische) kennis en informatie over te dragen. De deelnemers komen die kennis te kort, ze volgen een training en daarna passen ze de nieuwe kennis toe. Klaar.

Dat verwacht bedrijven vaak ook van een soft skills training. Mensen communiceren niet goed (genoeg). Ze volgen een training. Daarna passen ze de nieuwe kennis toe. Klaar.

Stel, je leidinggevende stuurt je op een dag een e-mail. “Zeg, we zijn enorm tevreden over je werk, dat weet je hè? Maar die e-mails en teksten die je rondstuurt! Mijn tenen trekken krom in mijn schoenen hoor. Ik heb dus een schrijftraining voor je geregeld. Ik zag in je agenda dat je de eerste week van november nog vrij hebt, dus ik heb je meteen even aangemeld. Ik verwacht wel feedback van je over de training trouwens. Nou, veel succes hè!”

Zeg eens eerlijk. Hoe gemotiveerd ga je naar die training toe? Hoe graag wil je iets leren? Hoe groot is de kans dat je van de trainer aanneemt dat je betere teksten kunt schrijven?

Hoe groot is de kans dat je ook echt iets doet met wat je hebt geleerd? Kijk, als je een goede trainer treft dan wordt die training best interessant. En het zijn ook vast leuke dagen. Met een beetje mazzel tref je ook nog een leuke groep. Is het gezellig. Maar ga je na die training dan ook echt oefenen? Nieuwe technieken toepassen?

Met de meeste soft skills trainingen werkt het (helaas) ook zo. Het management of een leidinggevende beslist dat een team niet goed communiceert en dat ze op training moeten. En omdat de baas het zegt gaan ze. Weet je hoe een groep deelnemers eruitziet waarvan minstens de helft eigenlijk heel ergens anders wil zijn?

En dan verwacht men ook nog dat ze na de training ander gedrag gaan vertonen. In de praktijk mag je blij zijn als de trainer ze voor de duur van de training weet te motiveren. De kans dat ze het ook werkelijk gaan toepassen is vrij klein

Mensen gaan geen ander gedrag vertonen omdat een trainer (of de baas) dat zegt. Dat geldt voor ons allemaal en ook voor jou. Je doet dat alleen als het iets oplevert. “What’s in it for me?” Als die winst er niet is dan ga je na de training lekker door in je oude vertrouwde karrenspoor.

Mensen leren pas nieuw gedrag door het vaak te herhalen. Zo werken jouw hersenen ook. Hoe heb je leren lopen? En fietsen? Door heel vaak te oefenen en door heel vaak op je gezicht te vallen. Omdat je heel graag wilde lopen en fietsen nam je dat voor lief.

Het kost eerder weken dan dagen om nieuw gedrag te verankeren. Dat lukt natuurlijk nooit in een soft skills training. En als mensen niet gemotiveerd zijn om na de training te oefenen (en af en toe te falen) dan heeft het weinig effect.

Communicatie-gedrag veranderen is een proces dat tijd vraagt. Dat begint dus bij motivatie. Hoe motiveer je mensen om nieuwe vaardigheden te leren? een paar tips:

  • Overleg, als leidinggevende, met je mensen. Vraag ze vooraf wat ze van een soft skills training vinden in plaats van dat je het over ze uitstort. Mensen willen zich gehoord en gezien voelen. Gebeurt dat niet dan gaan de hakken sowieso in het zand.
  • Bespreek, als leidinggevende, met je mensen wat ze graag in de softs skills training willen leren. Als ze invloed hebben op de inhoud van de training dan zijn ze veel meer gemotiveerd om er serieus mee aan de gang te gaan.
  • Doe, als leidinggevende, zelf ook mee aan de softs skills training. En stel je dan kwetsbaar op. Laat zien dat je ook maar een mens bent die iets kan leren.
  • Begin niet meteen met een vaardigheidstraining. Start met een workshop over inzicht en bewustwording. Bijvoorbeeld over gedragsstijlen of groepsdynamieken. Als je mensen bewust zijn van waar ’t knelt, dan zijn ze meer bereid om er echt iets mee te doen.

Dit is vrij gemakkelijk toepasbaar, en heeft echt effect!

Gemotiveerde mensen zitten heel anders in een soft skills training. Geloof me, als trainer maakt het een wereld van verschil als deelnemers willen horen wat je te zeggen hebt. Het effect van de training is dan ook veel groter.

En na de training is het dus een kwestie van herhalen. Als Leidinggevende heb je een schone taak. Je ziet je mensen regelmatig en je kunt ze, door terugkoppeling te geven, motiveren om met de nieuwe vaardigheden aan de slag te gaan.

Als trainer verzorg ik ook graag feedbacksessies en terugkomdagen. Dat zijn mooie momenten om de training nog eens terug te halen en te kijken wat de deelnemers (nog) lastig vinden.

Een training op zichzelf levert dus vaak minder op dan je zou willen. Echte gedragsverandering vraagt om een traject en een training is daar een onderdeel van. En dan heeft het wél effect!

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?