06 208 947 81 info@groeit.eu

Hoe je Maslow in drie stappen in kunt zetten bij een ontwikkeltraject. Tips en adviezen.

door

Maslow ken je waarschijnlijk van de behoeften piramide (Met of zonder WiFi). Maslov heeft nog een model gemaakt wat helpt bij een ontwikkeltraject. Zijn model van de ‘vier leerfasen’ beschrijft vier stappen waar je doorheen gaat als je iets nieuws leert. Het zijn de volgende stappen:

Fase 1: Onbewust onbekwaam
Je kunt iets niet, maar je bent je daar niet bewust van.

Fase 2: Bewust onbekwaam
Je kunt iets niet en bent je daar wel bewust van. Je hebt het geprobeerd en ontdekt dat je het (nog) niet kunt.

Fase 3: Bewust bekwaam
Je kunt iets, maar alleen als je er met al je zintuigen volledig bij bent. Het kost je (nog) veel energie om het te doen.

Fase 4: Onbewust bekwaam
Je kunt iets zonder er bewust mee bezig te zijn. Je hebt het volledig geautomatiseerd.

Waarom is dat model boeiend? Nou, een nieuwe vaardigheid of nieuw gedrag heeft pas (meer)waarde als je het hebt geautomatiseerd (onbewust bekwaam). Automatiseren, de stap van fase 3 naar fase 4, lukt alleen door herhaling. Zo werken je hersenen nou eenmaal.

Denk maar eens aan hoe je hebt leren fietsen. Je hebt ontzettend veel geoefend en tijdens dat oefenen ben je heel vaak onderuitgegaan. Omdat je, ondanks je builen, schrammen en opengehaalde knieën, hebt doorgezet heb je leren fietsen. Als je nu op je fiets stapt hoef je er niet bewust bij na te denken hoe je moet wegrijden.

Een training van een paar dagen biedt niet genoeg om van fase 3 naar fase 4 te gaan. Dat betekent dat een training op zichzelf onvoldoende voor je is om je een nieuwe vaardigheid helemaal eigen te maken. Er is meer nodig.

Het ontwikkelen van mensen is een proces. Het vraagt tijd en begeleiding.

Als je bezig bent met het ontwikkelen van teams of individuele medewerkers, overweeg dan het volgende stappenplan. Het vergroot het rendement van een ontwikkeltraject enorm.

Stap 1 – Motivatieontwikkeling
Er is motivatie nodig om in fase 4 (onbewust bekwaam) te komen. In het begin mislukt een nieuw geleerde vaardigheid nog vaak. Denk maar aan dat fietsen. Ondanks dat moet je bereid zijn om door te gaan met oefenen. Dat vraagt doorzettingsvermogen en dus motivatie.

Drie tips om je mensen te motiveren voor een ontwikkeltraject:

Tip 1: Zorg dat een nieuwe vaardigheid iets voor ze oplevert. Mensen doen niets voor niets.
Tip 2: Vraag ze wat ze van het ontwikkeltraject vinden. Mensen willen zich gehoord en gezien voelen.
Tip 3: Vraag ze naar hun leerdoelen. Mensen zijn veel gemotiveerder als ze mee kunnen denken over de inhoud van een ontwikkeltraject of training.

Er is weinig zo demotiverend als worden ‘gestuurd’ zonder dat je iets is gevraagd. Dat zorgt dat de hakken in het zand gaan.

Stap 2 – Trainen

Er is een training nodig om de nieuwe vaardigheid te leren.

Tip: zorg dat wat je met je mensen hebt besproken in de training terugkomt. Dat brengt samenhang in het traject en geeft duidelijkheid voor de medewerkers.

Stap 3 – Begeleiding

Na de training is het belangrijk om je medewerkers te begeleiden bij het toepassen van een nieuwe vaardigheid of gedrag. Liefst net zolang tot het is geautomatiseerd (onbewust bekwaam). Twee tips om dat te doen:

Tip 1: Geef, als leidinggevende, je medewerkers regelmatig feedback op de nieuwe vaardigheid. Dat wil zeggen dat je die vaardigheid zelf ook beheerst of in ieder geval (precies) weet waar ’t over gaat.
Tip2: Organiseer iedere maand of twee maanden na een training terugkomdagen. Medewerkers kunnen dan aangeven wat ze nog lastig vinden en extra oefenen.
Tip 3: koop 1-op-1 begeleiding in zodat medewerkers gerichte persoonlijke feedback krijgen door een coach/trainer die daarvoor is opgeleid.

Een traject volgens dit drie-stappen model kost natuurlijk tijd en geld, maar levert ook echt rendement op. De winst is groter dan bij het inkopen van een losse training die weinig effect heeft.

Laatste tip: maak een afspraak met me voor een vrijblijvend gesprek over een ontwikkelingstraject.

\_/\_/\_/

 

Dit blog is geschreven door mij, René Voortwist. Je leest het op de website van mijn bedrijf GroeIT.

Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf regelmatig artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Laat daarvoor je naam en e-mailadres achter op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/

Er staan trouwens nog veel meer leuke, grappige en interessante blogs op deze website. Klik hier.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Ik specialiseer me in communicatietrainingen, 1-op-1 begeleiding en team coaching voor ICT’ers. Ziehier de diensten die ik aanbied.

René Voortwist? Wie is die gast?

 

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?