Een tijdje geleden schreef ik in een blog over IT adoptie dat het belangrijk is om, bij de introductie van nieuwe IT-middelen, key-users te zoeken.
Dat zijn medewerkers die IT interessant vinden, die kritisch zijn en die invloed hebben. Key-users zijn ambassadeurs die de rest van de organisatie ‘meetrekken’ in een project. In die rol zijn ze goud waard voor IT adoptie.
Maar hoe bepaal je nou wie een goede key-user is? Daarbij komt een andere theorie, waarover ik ook al eens een blog schreef, goed van pas: de Skippybal Theorie .
De Skippybal Theorie zegt dat een team of organisatie lijkt op een groep mensen die aan de binnenkant van een grote rollende skippybal lopen. Het grootste gedeelte van de groep loopt netjes in het midden van de skippybal en volgt het tempo waarin de skippybal nu eenmaal rolt. Dat zijn de ‘meelopers’.
Een klein gedeelte van de groep loopt voor de meelopers uit in de skippybal. Ze willen harder lopen en de bal sneller laten rollen. Als ze te snel willen dan lopen ze tegen de schuine kant op en dreigen achterover te vallen. Dit zijn de ‘voorlopers’. De voorlopers moeten zich wel wat aan de snelheid van de bal aanpassen. Anders vallen ze.
Een ander klein gedeelte van de groep loopt achter de meelopers in de skippybal. Ze willen de bal langzamer laten rollen. Als ze te traag bewegen dan lopen ze tegen de achterste schuine kant op en dreigen voorover te vallen. We noemen ze de ‘tegenwerkers’. Ook de tegenwerkers moeten zich noodgedwongen aanpassen aan de snelheid van de bal. Anders vallen ook zij.
Welke groep is nou het meest geschikt als key-user? De meelopers niet, omdat ze weinig invloed hebben en niet erg zichtbaar zijn. Uiteindelijk willen wel ze wel mee hebben in een veranderproces. Vooral omdat het de grootste groep is. Daarvoor hebben we de key-users nodig.
De voorlopers en de tegenwerkers zijn geschikt als key-users. De voorlopers staan van nature positief tegenover veranderingen. Ze vinden het leuk om mee te denken en zijn geneigd om collega’s enthousiast te maken. Voorlopers krijg je mee door ze bij het proces te betrekken. Laat ze zien wat er gebeurt en vraag ze ook om als tester op te treden. Voorlopers zijn geweldige ambassadeurs.
De tegenwerkers zijn van nature tegen veranderingen en ook tegen nieuwe IT middelen. Negeer je ze, dan zorgen ze voor weerstand. Omdat ze graag hun stem laten horen hebben ze veel invloed op de stemming. Zelfs zoveel dat een project kan mislukken. Je neemt tegenwerkers mee door aan te tonen dat een verandering één (of liefst meer) van hun problemen oplost. Dan stoppen ze met tegenwerken. Het grappige is dat de felste tegenwerkers dan kunnen veranderen in voorlopers en ook echte ambassadeurs zijn.
Het doel bij IT adoptie is dus om zowel de voorlopers als de tegenwerkers te veranderen in ambassadeurs. Dan ontstaat er voldoende hefboomwerking om de meelopers in beweging te krijgen. Dat is een voorwaarde voor het slagen van een project.
Een IT-verandertraject hangt dus niet alleen af van een goede technische migratie, maar ook van goede kennis van de organisatie en goed communiceren. Als die drie bij elkaar komen is succes verzekerd!
Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.
Lees meer over de IT adoptie diensten die ik aanbied.
Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.