06 208 947 81 info@groeit.eu

Interessante presentatie, goede inhoud, maar saai – hoe leer je een goede presentatie maken?

door

Ik dacht dat ik wist hoe ik een goede presentatie moest maken.

Ik weet het nog goed. Ik had lang aan die presentatie gewerkt. De inhoud klopte helemaal. Er zat een mooie verhaallijn in. Aan het einde had ik een leuke punchline gestopt. Dit moest een succes worden.

En toen kwam de dag. Ik deed verschrikkelijk mijn best. Mijn verhaal kwam er best goed uit. Vond ik zelf. Hij was ook precies lang genoeg. Alles in orde. Toch?

Tja, er kwam wel wat weinig reactie van het publiek. Ze stelden ook bijna geen vragen. Ik zag zelfs dat twee of drie mensen op hun telefoon zaten te kijken. Een man gaapte overduidelijk. Ai! En toen ik achteraf om reacties vroeg kreeg ik antwoorden als: “Ja, leuk”, “Interessant”, “goed hoor”.

Oké, ik had blijkbaar ergens iets gemist. Maar hoe kon dat nou? Alles klopte toch?

Herkenbaar?

De plaatjes
Ik weet inmiddels dat een goede presentatie maken verder gaat dan alleen maar de inhoud. Afbeeldingen en video doen veel meer dan ik ooit had gedacht. Een goede digitale presentatie (PowerPoint, Prezi, Keynote) maakt van een ‘interessante’ presentatie iets dat indruk maakt en blijft hangen. Sinds ik dat weet besteed ik veel aandacht aan het kiezen van de juiste afbeeldingen in presentaties.

Associëren
Mensen vragen me wel eens hoe ik die afbeeldingen kies. Ik doe dat door te associëren. Voor mij is dat een van de leukste onderdelen van het maken van een presentatie. En het is helemaal niet moeilijk.

Het creatieve gedeelte van je hersenen (je rechter hersenhelft) werkt niet lineair. Het werkt door te associëren, dat wil zeggen door van gedachte naar gedachte te springen. Je kunt dat prachtig gebruiken bij het kiezen van afbeeldingen in presentaties.

Hoe je dat aanpakt
Stel, je maakt een slide die als onderwerp heeft ‘een effectieve gesprekstechniek begint met het maken van ‘de klik’ met je gesprekspartner’. Welk woord in deze zin springt er voor jou uit? Niet te lang nadenken, wat schiet je als eerste te binnen? Stel dat je kiest voor ‘de klik’. Neem dan dat woord ‘de klik’ en laat je gedachten vrijuit gaan. Wat schiet je vanzelf te binnen als het gaat om ‘de klik’ of ‘klikken’? Klikken is iets verraden. Maar het is ook een klikkend geluid maken. Wat maakt er allemaal een klikkend geluid? Hé, een computermuis maakt een klikkend geluid. Daar kunnen we iets mee. Zoek dus een afbeelding van een computermuis.

Gebruik de afbeelding
Gebruik die afbeelding als achtergrond in je slide. En vervolgens zet je er een korte tekst op. Misschien is “de klik” wel genoeg. Dat een effectief gesprek begint met het maken van de ‘de klik’ is iets dat je natuurlijk zelf vertelt. De korte tekst ‘de klik’ is voor het publiek voldoende om hun eigen associatie met het onderwerp te maken. Het zet hun hersenen aan het werk en dat zorgt dat je de aandacht vasthoudt.

Humor
‘De klik’ heeft in dit geval natuurlijk niets te maken met een computermuis. Het is krachtig om humor te gebruiken. Dat zorgt dat het beeld en het onderwerp beter blijven hangen bij je publiek.

Gebruik Google
Vind je het lastig om ‘uit je hoofd’ te associëren? Dan kan je ook prima gebruik maken van Google. Zoek daarvoor, in Google, op ‘klikken’. In de zoekresultaten verschijnen automatisch een aantal resultaten die je prima kunt gebruiken om verder te associëren.

Oefening baart kunst
Je zult merken dat associëren in het begin nog lastig is. Als je het vaker doet gaat het snel beter en sneller. Met een beetje handigheid krijg je op een leuke manier een mooi slidedeck. Zo kan je snel een goede presentatie maken. Je zult, net als ik, ontdekken dat je presentaties dan veel meer indruk maken en ook nog eens leuker zijn om te verzorgen. Ik zou zeggen: probeer het eens uit!

Waardevol?
Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.

Lees meer over mijn presentatietraining waar dit onderwerp ruimschoots aan bod komt.

Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?