Je brein codeert smaakinformatie.
Dat gaat sneller als wat je proeft overeenkomt met wat je verwacht.
Kleur is belangrijk. Als iemand vertelt dat een glas dieprood fruitsap gemaakt is van aardbeien, dan associeer je dat met je aangeleerde smaak.
Je verwacht zoetigheid. Het is een soort ‘zoete aardbeiensjabloon’ in je hersenen. Als je minder zoetigheid proeft dan verwacht, dan kunnen je hersenen alsnog besluiten dat het zoet smaakt.
Net zoals de kleur van een sapje je smaak beïnvloedt, doet kleding dat met je oordeel.
Wat doet kleding er toe?
Stel, je loopt een steegje in en je komt twee mannen tegen met het postuur van Arnold Schwarzenegger. Eentje heeft een ring door zijn neus en een hanenkam. De ander zwaait met een fietsketting.
Dan kies je waarschijnlijk een andere route. Of dat nou terecht is of niet.
Je eerste indruk krijg je door iemands uiterlijk. Andersom bepaalt jouw uiterlijk ook de eerste indruk bij een ander.
Wanneer heb je in de IT de goede zakelijke kleding aan?
Dat kan je niet in het algemeen zeggen. Het belangrijkste is dat je uiterlijk past bij wat je klant van jou en je rol verwacht. Als je voldoet aan de verwachting dan wek je vertrouwen. Zo niet, dan schep je onzekerheid.
Daarom werkt een Metallica T-shirt voor een sales consultant net zo min als een driedelig tweed maatpak met een vlinderdasje voor een software ontwikkelaar.
Maakt het uit of je je goed voelt in wat je draagt?
Bij iedere bruiloft loopt zo’n man die nooit nette kleren draagt, maar voor de gelegenheid van zijn vrouw een pak met stropdas aan moet. Dat ziet er enorm ongemakkelijk uit. Waar gaat dat pak met die man naartoe?
Als je kleding draagt die ongemakkelijk voelt, dan merkt je klant dat. Het werkt averechts.
En als ik nou gewoon geen zin heb in dat nette overhemd?
Kijk, niemand kan je dwingen om nette kleren aan te trekken naar je klant. Maar je weet nu dat je kleding bij je klant een eerste indruk wekt. En of die verschoten roze polo met koffievlek wel of niet bij je rol past. Je kan het jezelf dus makkelijk of moeilijk maken. Kies maar.
Ja maar, het gaat er toch om wat ik weet en kan, en niet om hoe ik er uit zie?
Ja! Je glimmend gepoetste schoenen, je net gestreken lichtblauwe overhemd en die kekke blazer zeggen niets over je kennis en kunde.
Maar ze bepalen wel hoe je binnen komt. Als je eerste indruk bij de klant verkeerd is, dan moet je verdomd hard werken om dat weer goed te maken. Die energie kan je beter anders besteden.
Die verzekeringsagent
We hebben een afspraak met een verzekeringsagent. Om acht uur ’s avonds stopt er een auto. Er stapt een man uit die naar onze voordeur loopt.
Hij draagt een vaal grijs polo shirt. Ik zie van een afstand dat er een flinke vlek op zit. Hij heeft een verschoten spijkerbroek aan. En van die Jezus slippers. Met blote voeten.
Hoeveel verzekeringen denk je dat ‘ie ons heeft verkocht?
Je kledingkast
Je leven is gemakkelijker als je klanten je serieus nemen.
Als je morgen bij je kledingkast staat, pak dan niet wat toevallig bovenop de stapel ligt. Denk bewust na over wie je gaat spreken en wat diegene verwacht van iemand die jouw rol heeft. Kies zakelijke kleding die bij je IT rol past en die lekker zit. Dan sta je alvast met 1-0 voor.
Vind je dit blog waardevol? Ik schrijf iedere twee weken artikelen met ervaringen en tips uit de praktijk. Als je wilt krijg je die artikelen kosteloos en automatisch in je e-mailbox. Je hoeft alleen maar je naam en e-mailadres achter te laten op de volgende pagina: https://groeit.eu/tips/
Ik verstuur geen commerciële spam.
Wil je verder praten over dit onderwerp? Leuk! Neem contact met me op via e-mail of telefoon. Dan maken we een afspraak.