06 208 947 81 info@groeit.eu

Weerstand tijdens presentaties. Wat doe je wel en vooral niet?

door

Weerstand tijdens presentaties. Sta je net lekker te presenteren, vliegt er een in de weerstand. Wat doe je dan? En wat vooral NIET! đŸ€”

Je hebt je presentatie goed voorbereid. Er flink tijd ingestopt. Je staat ook helemaal achter je verhaal. Je hebt misschien ook mooie slides gemaakt met toffe foto’s. Ha, zinan!

Dus je begint vol goede moed. Je komt net lekker in je verhaal. Roept er eentje dat ‘ie het er echt niet mee eens is. “Nee hoor, dat klopt niet.”, “Bij ons werkt dat niet zo.”, “Leuke theorie, maar in de praktijk gaat dat anders.”, “Je kunt wel zien dat jij niet weet hoe het er op de werkvloer aan toe gaat.”

Nou, lekker dan. 😣

Je schiet direct uit je flow. Potverdomme, je was net zo lekker aan de gang zeg. Wat doe je op zo’n moment?

Als je op de verkeerde manier met zoiets omgaat kan het je zorgvuldig voorbereide presentatie verruĂŻneren. Daar gaat je voorbereiding en je leuke verhaal.

Laat me je alvast de eerste en meest belangrijke tip geven: GEEN DISCUSSIE!

Discussies tijdens presentaties zijn dodelijk. Je komt terecht in een welles/nietes gesprek waar je niet uitkomt. Dat gaat geheid te lang duren en het effect is dat de rest van je toehoorders afhaakt. Niet discussiĂ«ren dus. Echt niet. Nooit. Njet! 👎

Wat doe je dan wel?

Kijk, wat de oorzaak van de weerstand tijdens presentaties ook is, het belangrijkste dat de weerstandspersoon wil is gehoord en gezien worden. Dat kan je ook regelen zonder discussie:

Stap 1) Stel open vragen.
“Goh vertel, wat bedoel je precies?”, “Wat klopt er dan volgens jou niet?”, “Hoe gaat het dan volgens jou?”. Zorg dat de weerstandspersoon zijn of haar verhaal kan doen, maar laat het niet te lang duren.

Stap 2) Bevestig de mening.
“Dat is ook een mooie manier om er naar te kijken”, “Ja, zo kan het natuurlijk ook”, “Oh ja, zo had ik het nog niet gezien”.

Stap 3) Dankjewel en doorgaan.
Bedank de weerstandspersoon voor de mening en ga door met je presentatie.

Het resultaat is dat hij of zij zich gehoord en gezien voelt en tevreden is. En met een beetje mazzel leer je er ook nog iets van. Misschien is het wel een goed punt. 🙄

En wat doe je dan als iemand niet tevreden is en blijft doorgaan? Dan is het toverwoord: parkeren.

Vraag of je er in de pauze of na je presentatie nog eens over verder kunt praten. Krijg je dan een scheef gezicht, licht dan toe dat je presentatie anders teveel uitloopt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand dan nog weigert.

Ik hanteer deze strategie al jaren en hij heeft me nog nooit in de steek gelaten. Ik zou zeggen, probeer hem eens uit. 👍

Deze tips over weerstand tijdens presentaties, en nog veel meer, zijn trouwens onderwerpen in mijn presentatietrainingen. Wil je beter presenteren en er meer lol in hebben? Doe dan ook mee!

Mijn blogs in je mailbox?

Ik schrijf wekelijks een kort blog met tips en ervaringen uit de praktijk.
Als je wilt stuur ik ze naar je toe. Dat scheelt je een hoop heen en weer klikken. Het enige dat je hoeft te doen is je gegevens invullen. De rest gaat vanzelf.

Je kunt natuurlijk altijd weer uitschrijven als je dat wilt. Maar mijn stukjes zijn hartstikke leuk dus dat doe je vast niet.

Wil je meer weten?

Neem dan contact met me op.
Ik vind het leuk om kennis met je te maken.

Als je vragen hebt dan beantwoord ik die graag.
Het verplicht je tot niets!

Stuur me een e-mail via info@groeit.eu

Bel me via 06 – 208 947 81

Of gebruik het contactformulier.

IT Communicatietrainingen

Communicatievaardigheden die thuishoren in de gereedschapskist van iedere IT-professional

Aanpak

Laten we het eens op een andere en betere manier aanpakken. Dit is wat ik voorstel.

Wie is die gast?

Wie is die gast en waarom denkt hij dat hij iets waardevols te bieden heeft?Â